Podiumkunsten

Festivalgangers kunnen deze week nog net het staartje meepikken van het gratis stadsfestival De Affaire in Nijmegen. Vandaag en vrijdag spelen in het Valkhofpark in Nijmegen, op tien verschillende podia, onder andere Giovanca , Mamas Gun, en Jacobites....

Voorts: Graffiti 6 vanavond in Amsterdam (Paradiso); Robert Cray Band vanavond in Heerhugowaard (Waerdse Tempel) en vrijdag in Rijssen (Lucky); French Horn Rebellion vanavond in Amsterdam (Paradiso); Fierce Females met o.a. Rohrsach, Cardamon en X-tinxion vrijdag in Den Haag (Bazart); All Missing Pieces vrijdag in Den Haag (Plein); Wu-Tang Clan zondag in Amsterdam (Paradiso); Shearwater maandag in Amsterdam (Paradiso) Luciano & Turbulence woensdag in Amsterdam (Melkweg); Leela James woensdag in Amsterdam (Paradiso).

Dance
DJ Shadow’s album Endtroducing... uit 1996 was ‘het eerste volledig gesampelde album’ en wordt nog steeds gezien als een mijlpaal in de pophistorie. Zijn hiphop, jazz, funk en psychedelica is dinsdag in Eindhoven (Effenaar) te horen, woensdag in Tivoli Utrecht en 29/8 in Het Paard in Den Haag.

Zaterdag in Enschede: Freshtival in recreatiepark Het Rutbeek met dj’s Benny Rodrigues, Dirty South, Don Diablo, Sander Kleinenberg, Secret Cinema, Bart Skils, Daniel Sanchez, Darko Esser en anderen.

Joy Orbison was een van de verrassingen van het jaar en maakt zijn debuut in een Nederlandse club zaterdag in Trouw in Amsterdam op de avond ‘Colors’, naast Jackmaster, Presk en Cinnaman.

Voorts: vanavond in Nijmegen: Cinemariënburg staan André Lodemann, Darko Esser, Nuno dos Santos e.a. en in Parkhof André Lodemann, Mark Wanders en Applescal (live); vanavond Cut Copy en French Horn Rebellion in Paradiso (Amsterdam); vrijdag Dixon in Trouw Amsterdam. Vrijdag in Paradiso (Amsterdam) warme, melodieuse dance met Floating Points, James T. Cotton, Deadboy, Pariah, Cinnaman, Dekmantel Soundsystem; vrijdag in Melkweg Amsterdam Non Nights @ Klinch met dj’s Alan Braxe, Late Of The Pier dj set, Comtron (live), Bear (live) en Palmbomen dj set; vrijdag in Studio 80 (Amsterdam) Wolf + Lamb Night met Soul Clap, Zev, Baaz e.a. en zaterdag Karotte, Unders e.a.; zaterdag Westelijk Handelsterrein (Rotterdam) Brandend Pakhuis Festival met o.a. Carlos Valdes, Darko Esser, Luciën Foort, Petter, Sandrien e.a.; zaterdag Michel de Hey in De Karavaan in Scheveningen; zaterdag Sander Kleinenberg e.a. in Naturel (Zandvoort); zaterdag in Tivoli (Utrecht) ‘Dum Dum Invites Oi!’ met dj’s Boemklatsch, Gomes en Brutuzz.

Jazz
Trombonist Wolter Wierbos organiseert regelmatig intieme bootconcerten op zijn woonboot aan de Amstel. Aankomende zondagmiddag speelt hij met Mary Oliver (viool) en Rozemarie Heggen (contrabas). wolterwierbos.nl

Voorts: Wicked Jazz Sounds Club Night, zondag in Amsterdam (Sugar Factory); Sponge Bop (met Joost Kesselaar), zaterdag in Amsterdam (Cotton Club).

Klassiek
Concertgebouw, Amsterdam: RTV Sloveens Symfonie Orkest o.l.v. En Shao m.m.v. Colin Carr (cello) donderdag met werk van Skerjanc, Tsjaikovski, Kodály, Moesorgski en Dukas en vrijdag met werk van Rachmaninoff, Tsjaikovski en Smetana. Zaterdag speelt het Münchener Kammerorchester o.l.v. Thomas Zehetmair, m.m.v. Ruth Killius (altviool) werk van Beethoven, Mozart en Schubert. Voorts: het

European Union Baroque Orchestra o.l.v. Lars Ulrik Mortensen. Met werken van Biber, Charpentier, Vivaldi, Muffat en Zelenka op 26/7 en de Kammerakademie Potsdam o.l.v. Paul Meyer. Met werk van Mozart en Schubert op 27/7.

concertgebouw.nl

De Drommedaris, Enkhuizen: Henry Kramer (piano) met werken van Beethoven, Liszt, Stravinsky en Chopin, 27/7.

hollandmusicsessions.com

Muiderslot, Muiden: 28/7 Dalia Dedinskaite (viool) en Gleb Pysniak (cello) uit Litouwen met werken van Händel/Halvorsen, Sollima, Ysaÿe en senderovas. En Evgeny Genchev (piano) uit Bulgarije met werken van Scriabin.

hollandmusicsessions.com

Stevenskerk, Nijmegen: 27/7 Zsusza Elekes met werk van Bach, Schumann en Karg-Elert. nijmeegseorgelkring.nl

Grote Kerk, Veere: zondag Apollo Ensemble met werk van Biber, Rossi en Bertoli. muziepodiumzeeland.nl

Grote of St. Bavokerk, Haarlem: Het Christian Müller-orgel wordt vanavond bespeeld door Olivier Latry (Frankrijk) en op 27/7 door Wolfgang Zerer (Duitsland) in het kader van het Internationaal Orgelfestival Haarlem.

organfestival.nl

Hortusfestival: kamermuziekconcerten van meesterpianist Paolo Giacometti. Vanavond in Huize Frankendael in Amsterdam, vrijdag in de Hortus in Leiden en zaterdag in de Oude Hortus in Utrecht. hortusfestival.nl

Opera
Pinocchio in Love, een straatopera van Guus Janssen en Friso Haverkamp door het Ricciotti ensemble o.l.v. Gijs Kramers. Tournee t/m 25/7. * * *

ricciotti.nl

Theater
Karavaan is een reizend theaterfestival in Noord-Holland met straat- en locatietheater. Met Moos d’Herripon, Bart Oomen, Pé Okx, 5eKwartier, Bot, Het Gezelschap, De Jongens, Deuten en de Goeij, The Glasshouse, Peergroup, WAK en het Syndicaat. Nog t/m 25/7.

* * *

karavaan.nl

Barry is een nieuwe monoloog van Jibbe Willems in de regie van Daniëlle Wagenaar door Het Syndicaat i.s.m. ISH LAB en een brassband. T/m 22/8 op diverse zomerfestivals.

hetsyndicaat.com

Don Q (at your service), schreef Jeroen van den Berg speciaal voor Theater het Amsterdamse Bos. Het stuk is geïnspireerd op Don Quichot van Cervantes. Don Q is een komedie over nostalgische verlangens en de vloek van vernieuwing. Met: Aat Ceelen, Nhung Dam, Margien van Doesen e.a. T/m 22/8 in het Openluchttheater in het Amsterdamse Bos.

bostheater.nl

Meer over