Podium Vuelta in zicht voor Kelderman in topvorm

Op de bergtop met de grootste telescoop van het Europese vasteland schitterde een nieuwe ster aan de hemel voor Wilco Kelderman. In het zog van rodetruidrager Chris Froome en diens grootste concurrent Vicenzo Nibali finishte de kopman van Sunweb op de Calar Alto op veertien seconden van de Spaanse etappewinnaar Miguel Ángel López en maakte hij de opmars van de elfde naar de vijfde plaats.

Wilco Kelderman. Beeld anp
Wilco Kelderman.Beeld anp

Keldermans droom om ooit in een grote wielerronde op het podium te staan is dichterbij dan ooit, mede vanwege zijn tijdritcapaciteiten, al is de concurrentiestrijd hevig en het restant van de Vuelta zwaar, met nog zeker vier zware bergetappes.

Niettemin gaf de 26-jarige klimmer in de eerste etappe in het Spaanse hooggebergte een signaal af, naar de concurrentie en wielerminnend Nederland. Kijk, ik ben in topvorm en kan me meten met de grootste klimmers uit het wielerpeloton. Op twee kilometer van de meet reed hij het gat dicht naar de ontketende Nibali, die met een spervuur aan aanvallen Froome aan het spartelen kreeg, maar niet op de knieën. Bij een demarrage van de 23-jarige López moest Kelderman passen, maar plakte hij aan het wiel van Froome en Nibali.

Kelderman verraadde daarmee zijn klasse en zag zijn concurrenten Chaves, Aru en de afzwaaiende Alberto Contador door het ijs zakken. Weg zijn even de vraagtekens die zijn persoon omringen. Kelderman kreeg in zijn tijd bij Lotto-Jumbo het verwijt niet met de druk van het kopmanschap om te gaan. Hij werd in 2014 zevende in de Ronde van Italië en won diverse jongerenklassementen, maar de verwachtingen van een top-vijfklassering in een grote ronde kon hij vooralsnog niet waarmaken.

In de Volkskrant liet Kelderman vorige week maandag ontvallen dat het 'echt onzin' is dat de druk hem teveel werd. Zijn transfer naar Sunweb dit jaar gaf hem de nodige rust. Hij had in de Ronde van Italië moeten pieken, als luxeknecht van Tom Dumoulin, de bewierookte eindwinnaar. In plaats van op het rozegekleurde podium in Milaan, zat hij na een valpartij in de negende etappe met een gebroken vinger thuis op de bank, in het Belgische Lanaken.

Rondetalent Sam Oomen vertolkt nu die rol van luxeknecht van Kelderman in de Ronde van Spanje, nadat Warren Barguil uit de rittenkoers was gezet na het negeren van teamorders.

Oomen kon Kelderman lang bijstaan in de etappe waar het venijn in de staart zat met twee beklimmingen van de eerste categorie, de Velefique en de Calar Alto dus. In de eerste, steile kilometers van de Calar Alto nam Bahrain Merida van Nibali de regie in handen. Het was een voorbode van een reeks aanvallen van de Italiaan in het vervolg, samen met Contador.

Froome kon moeizaam volgen, maar bleef op de been. Toen de Britse Tourwinnaar op de streep over zijn schouder keek, zag hij een Nederlander uitpuffen, die wist dat hij in topvorm verkeerde.

Meer over