Pluimveevrije bufferzone rond Gelderse Vallei tegen vogelpest

Er komt een pluimveevrije bufferzone rond de Gelderse Vallei om verdere verspreiding van de vogelpest tegen te gaan. Minister Veerman van Landbouw besloot donderdag tot deze maatregel onder druk van de Tweede Kamer....

Van onze verslaggever Marc Peeperkorn

Tot nog toe weigerde Veerman uit voorzorg bedrijven in een buffer te ruimen omdat het niet effectief zou zijn. Daarnaast ontbrak het aan voldoende capaciteit om het pluimvee te doden en te vernietigen. Nu het virus zeer waarschijnlijk over de Waal is gesprongen en ruim 28 miljoen kippen in Noord-Brabant bedreigt, acht Veerman de tijd toch rijp voor een brandgang. 'Een volledig leeg gebied voorkomt verpreiding van het virus', aldus de minister gisteren.

VVD en LPF reageerden met hoongelach op de bewering van Veerman dat hij zijn strategie niet heeft gewijzigd. De twee partijen dringen al weken aan op een kippenvrije buffer, maar konden niet rekenen op een Kamermeerderheid. Afgelopen dagen schaarde de PvdA zich achter VVD en LPF.

Voor een effectieve brandgang moeten rond Putten in het noord-westen en tussen Wageningen en de Maas ongeveer 85 pluimveehouderijen worden geruimd. De precieze breedte van de buffer wordt in overleg met de pluimveesector vastgesteld. In het oosten, noorden en westen vormen de Veluwe, het Veluwemeer en de Utrechtse heuvelrug een natuurlijke barrière omdat daar geen kippen zijn.

Veerman beloofde eventuele 'gaten' in de ring te dichten. VVD en LPF sluiten nieuwe buffers niet uit, vooral als Limburg (15,5 miljoen kippen) gevaar loopt.

Ruim honderd bedrijven zijn door het vogelpestvirus besmet en bijna vijftig verdacht. Volgens VVD en LPF bewijst het verloop van de epidemie dat Veermans aanpak heeft gefaald. Oplaat (VVD) wierp de minister voor de voeten dat hij zich laat informeren door 'reageerbuis-wetenschappers' die geen kennis hebben van de werkelijkheid.

Van den Brink (LPF) stelde dat de praktijk de theorie heeft achterhaald nu bijna tweederde van de kippen in de Gelderse Vallei geruimd is. 'Ik zou de minister willen feliciteren: operatie geslaagd, patiënt overleden.'

Veerman verzekerde dat hij een nieuwe uitbraak op dezelfde wijze zou benaderen. 'Als politicus luister ik naar de experts.'

Meer over