Ploumen breekt het restant van internationale solidariteit af

Donderdag 6 augustus.

Minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking bezoekt Zuid-Soedan. Beeld Daniel Rosenthal
Minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking bezoekt Zuid-Soedan.Beeld Daniel Rosenthal

Brief van de dag: Breek onwikkelingshulp niet af

Het piept en kraakt in de krijgsmacht, maar bij ontwikkelingssamenwerking stort de wereld in. Dat uitgerekend voormalig directeur van Cordaid als PvdA-minister deze afbraak initieert en uitvoert, is onbegrijpelijk.

Ik zou de minister prijzen als ze gekozen had voor het effectief aansturen van de ontwikkelingssector om de vernieuwingen die nodig zijn in een veranderende wereld op de rails te zetten. Deze afbraak is onnodig en staat haaks op alles waar de PvdA altijd voor heeft gestaan: solidariteit met de minderbedeelden en het scheppen van voorwaarden voor het verbeteren van leefomstandigheden. Net als Wim Kok die de ideologische veren heeft afgeschud en de marktwerking heeft omarmd, is het nu de beurt aan minister Ploumen om het restant van de internationale solidariteit af te breken. Met als argument dat de wereld inmiddels is veranderd. Lees de reactie van Paul Hoebink, criticus van het eerste uur van de ontwikkelingssector. Hij stelt terecht dat de particuliere organisaties daar werken waar overheden niet actief kunnen zijn. Die rol versterken en uitbouwen zou een waardevolle bijdrage zijn aan het verbeteren van leefomstandigheden van vele mensen.

Leo Mosselman, Zeist

Staking politie

Ha, heerlijk rustig op straat, zonder al die surveillerende agenten! Ook prettig dat er veel minder geluid van politiesirenes klinkt in de stad.

Ik hoop dat de staking nog lang duurt.

Ardy Janszen, Amsterdam

Staking politie (2)

Blijkbaar is het in Nederland niet mogelijk om te voetballen zonder politie.

Hoe treurig is dat? Of kan iemand uitleggen wat de rechtvaardiging daarvoor is zonder te roepen dat 'de risico's te groot zijn'?

Eigenlijk dacht ik dat al die clubs het tegenwoordig zo goed voor elkaar hebben en hun eigen verantwoordelijkheid kunnen en willen nemen.

Maar nee. Ze durven het dus blijkbaar niet eens uit te proberen. Heel jammer.

Jaap van Velzen, Vlissingen

Roze voetbalschoentjes

Ajax denkt altijd DE club van Nederland te zijn, nou, ze zijn na Rapid Wien op aarde geland.

Ach, voetballers met voetbalschoentjes in roze, pink, lichtblauw en dan een heus staartje op het hoofd van Schöne. Wat is belangrijk, waar ben je mee bezig als voetballer, miljonair, kijk naar Ronaldo, Real Madrid, zit je haar wel goed? Ze zijn meer bezig met hun uiterlijk, schijnbaar. Wat een vertoning.

Zielig en het heeft ook niks met voetbal te maken. Geld en nog eens geld, ik ben er klaar mee,

Berna van der Tol, Hoofddorp

De cultuur van Brussel

Onder de cultuur van Brussel verstaan we over het algemeen wat Thomas von der Dunk (O&D, 5 augustus) terecht omschrijft als reeds te ver doorgevoerde centralisatieplannen, uniformerende economische maatregelen waarbij Brussel klakkeloos voorbijgaat aan de culturele diversiteiten in Europa.

Von der Dunk legt daar als cultuurhistoricus terecht de vinger op. Cultuurverschillen, die nu eenmaal ook binnen Europa de diversiteit van de bewoners kenmerkt en die moet blijven, alleen al om te voorkomen dat we niet tot een Brusselse eenheidsworst worden gesmeed, juist die cultuurverschillen verrijken de waarde van ons bestaan.

De politici die de culturele geschiedenis van Europa en haar voortbestaan door middel van een soort economische grootschalige ruilverkaveling als badwater willen wegspoelen, vergeten dat je van een Griek nooit een Duitser en van een Italiaan ook geen Noor kunt maken. Hun culturele wiegen staan mijlenver van elkaar en ze willen elkaar best ontmoeten maar ze zullen nooit een grote familie gaan vormen.

Gerard Bekker, Heino

Afgelasten

Wat valt er af te lassen aan een kerkhofvoorstelling (V, 5 augustus)? Was er iets stuk en hebben ze een lasser ingeschakeld? Het werkwoord is 'gelasten', men kan iets afgelasten, een voorstelling bijvoorbeeld of een wedstrijd.

J.K de Leeuw, Voorburg

Derk Sauer aan de beurt

Via de columns van Derk Sauer in Het Parool worden we al zeer vele jaren op de hoogte gehouden van zijn avonturen in het Russische. Hij maakte ons daarbij deelgenoot van de vaak niet te bevatten verschrikkelijke gebeurtenissen die Russische burgers en ondernemers moeten meemaken.

En ondanks dat Derk en zijn vrouw en kinderen meermaals hun grote liefde voor het land betuigden, vroeg je je wel eens af: wanneer is hij zelf aan de beurt?

Nu is het dan zover, hij is gedwongen om op te stappen als directeur van de mediaholding RBK (Voorpagina, 5 augustus). Waarom het gebeurde? Ik denk dat de angst van Poetin voor het binnenkort vrijkomende MH17-onderzoeksrapport groot is en dat hij alvast een van de laatste Russische critici van zijn bewind definitief wilde uitschakelen. Shame on you mister Putin.

Jan Tolsma, Leiden

Bescherming tegen hackers

Er is een goede bescherming tegen hackers (Ten eerste, 1 augustus) die nog volop verkrijgbaar is. De klassieker. Ik heb een Volvo 240 uit 1993. Die communiceert via de radio uitstekend met mijn iPhone, via een wit kabeltje. Ze hebben het alleen maar over muziek.

Ate Vegter, Monnickendam

Meer over