Plots hebben de beschuldigingen tegen Cain een gezicht

De kans dat Herman Cain de Republikeinse nominatie voor het presidentschap van de Verenigde Staten binnenhaalt, wordt met de dag kleiner. Na nieuwe beschuldigingen van seksuele intimidatie - niet op basis van anonieme, mediaschuwe bronnen, maar door een vrouw voor het oog van de camera's - heeft Cain een serieus probleem.

Michiel van der Geest
Sharon Bialek, de vrouw die gisteren Herman Cain voor de camera's van seksuele intimidatie beschuldigde. Beeld reuters
Sharon Bialek, de vrouw die gisteren Herman Cain voor de camera's van seksuele intimidatie beschuldigde.Beeld reuters

Cain stond bovenaan de peilingen, was van outsider opgeklommen tot favoriet, maar ziet zijn gunstige positie nu als sneeuw voor de zon verdwijnen. Na de beschuldigingen van drie anonieme vrouwen liepen de peilingen al terug; de persconferentie van gisteravond door Sharon Bialek zal dat proces alleen maar versnellen.

Details
Want nu hebben de beschuldigingen van seksuele intimidatie tegen Cain een gezicht - en, ook niet onbelangrijk - plastische details en een advocaat, Gloria Allred, die vaker met het beroemdheden-hebben-een-seksprobleem-bijltje heeft gehakt. Allred had eerder onder andere Tiger Woods, Rob Lowe, Arnold Schwarzenegger en Dodi Fayed op de korrel.

Bialek, een alleenstaande moeder van een zoon van 13, vertelde over hoe Cain met zijn hand onder haar rokje ging, naar haar genitaliën greep en haar hoofde richting zijn kruis duwde. Daarbij zei hij: 'Je wilt toch een baan?'. Bialek werd geflankeerd door haar advocaat Allred die gisteren de media van sappige quotes voorzag: Cain is een 'seriële schuinsmarcheerder' en 'Cain liegt'.

Heksenjacht
De reactie van Cain was dezelfde als altijd. Dat de beschuldigingen niet waar waren, dat er belangrijker problemen zijn, dat de media met een heksenjacht bezig zijn, en dat je als baas van grote organisaties nu eenmaal vijanden maakt. 'Dus toen de redacteuren van Politico (de politieke site die de zaak aan het rollen bracht, red.) op zoek gingen naar mensen die mij van iets zouden willen beschuldigen, was de kans dat ze iemand zouden vinden zo'n 100 procent', schreef hij in een e-mail aan de media.

Maar de politieke commentatoren zijn niet overtuigd dat Cain zich met dit soort verklaringen uit de problemen kan praten. Eén vrouw die beschuldigingen uit, daar kom je als presidentskandidaat wellicht nog overheen, maar vier?

Vijfde vrouw
Inmiddels zou zich zelfs een vijfde vrouw hebben aangediend. The Washington Examiner heeft iemand gevonden die zegt op een onheuse manier mee uit eten te zijn gevraagd door Cain.

Cain zal vandaag reageren op de nieuwste beschuldigingen. Eén van de tactieken is nu al duidelijk; Bialek zwart maken. Cains campagneteam heeft nu al gezegd dat Bialek een vrouw is met een 'lang verleden van financiële problemen', daarmee twijfel zaaiend over het motief van de alleenstaande moeder.

Het is de vraag of Cain daarmee uit de problemen komt.

null Beeld ap
Beeld ap
Meer over