Pleidooi om dictee ook op radio uit te zenden

'Wij zouden het fijn vinden als Het Groot Dictee der Nederlandse Taal ook op radio uitgezonden zou worden. Is daar misschien een mogelijkheid voor, nu Nederland zo massaal blijkt te kijken?' Dit verzoek stuurde een televisieloze lezeres mee bij haar inzending van de opgaven uit de voorronde die twee weken...

De dicteekoorts neemt weer in ernstige mate toe, naarmate het tijdstip van de uitzending van het nationale gezelschapsspel in december (vrijdagavond 16 december van 20.20 tot 22.00 uur gelijktijdig via Nederland 3 en BRTN Twee) dichterbij komt. Ruim 4500 lezers van de Volkskrant en bijna 2800 lezers van De Standaard in Vlaanderen deden aan de voorronde mee in de hoop een deelnemersplaats bij de televisie-opnamen te bemachtigen. Plaats van handeling is dit jaar de Ridderzaal in Den Haag, waar 15 december de opnamen plaatsvinden.

Evenals vorig jaar brachten de Vlamingen het er bij de voorronde beter van af dan de Nederlanders, althans naar het aantal foutloze inzendingen te oordelen. Vierhonderd lezers van de Volkskrant en zevenhonderd lezers van De Standaard maakten geen fouten bij het invullen van de opgaven. Aan Nederlandse kant zijn uit de foutloze inzendingen twintig deelnemers geselecteerd, evenwichtig gespreid naar provincie, leeftijd en geslacht.

De twintig Nederlandse finalisten zijn: Paula Breedveld, Groningen; Janneke de Hair, Tilburg; Mireille Boerkoel, Utrecht; Willy Lameijer, Zoetermeer; Judith Doljé, Tilburg; Ria van Heuvel, Doetinchem; G. Holleman-van der Woude, Monnickendam; Pam Matthijssen-Boogaers, Scherpenzeel; W. ter Gast-Verwoest, Emmeloord; E. Goulmy, Venlo; Lodewijk Schulte, Amstelveen; Wilmar Kortleever, Leiden; L. Ferré van Vlerken, Nijmegen; Iemke Tijsma, Groningen; Rolf Zwart, Amsterdam; L.J. Kesteloo, Middelburg; H.Th.M.L. Janssen, Woerden; G.S. Genee, Heerenveen; H. Kamsteeg, De Lutte; R.F. Veenendaal, Assen.

De presentatie van het dictee, dat voor de vijfde achtereenvolgende keer wordt uitgezonden, is in handen van Philip Freriks. De jury staat onder leiding van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, mr H. van Mierlo. Tot de 'prominente' Nederlanders die aan het dictee meedoen, behoren J.L. Heldring, A. Rinnooy Kan, Harmen Siezen, prof. H. Galjaard, Gert Jan Dröge, Peter Bosz, Simone Kleinsma en Sharon Dijksma.

Over de uitslag van de voorronde kan niet worden gecorrespondeerd.

Han van Gessel

Meer over