NieuwsMoord Changosjvili

‘Pleger moord op Tsjetsjeen in Berlijn heeft mogelijk banden met Russische geheime dienst GROe’

De man die eind vorige week in Berlijn een voormalige Tsjetsjeense rebellencommandant doodschoot, heeft mogelijk banden met de Russische militaire inlichtingendienst GROe. Dat concludeert het Duitse weekblad Der Spiegel in samenwerking met het onderzoekscollectief Bellingcat.

Aanhangers en familieleden dragen het lichaam van de vermoorde voormalige Tsjetsjeense rebellencommandant Zelimchan Changosjvili bij de begrafenis in diens geboortestreek Pankisi in Georgië. Beeld AP
Aanhangers en familieleden dragen het lichaam van de vermoorde voormalige Tsjetsjeense rebellencommandant Zelimchan Changosjvili bij de begrafenis in diens geboortestreek Pankisi in Georgië.Beeld AP

Volgens hen reisde de man op een vervalst paspoort dat vermoedelijk is uitgegeven door een afdeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken die ook andere GROe-agenten van reisdocumenten voorzag.

De man, Vadim Sokolov, werd vorige week vrijdag gearresteerd nadat hij Zelimchan Changosjvili van dichtbij met drie schoten had gedood in het Kleiner Tiergarten-park in het centrum van Berlijn. Daarna vluchtte hij, maar twee jongeren zagen later dat hij zijn fiets, zijn Glock-26-revolver en een pruik in het water van de Spree had gegooid. Kort daarop hield de politie hem aan.

Het slachtoffer vocht tegen de Russen in de tweede Tsjetsjeense oorlog die in 1999 begon en waarmee Moskou weer de controle probeerde te krijgen over de opstandige Kaukasusrepubliek. Changosjvili had nauwe banden met de voormalige Tsjetsjeense president en rebellenleider Aslan Maschadov, die in 2005 door de Russen werd gedood.

Changosjvili keerde later terug naar zijn geboortestreek, de onrustige Pankisi-vallei in Georgië. Vanuit dat gebied zijn veel Tsjetsjeense strijders naar Syrië vertrokken om zich aan te sluiten bij de terreurgroep Islamitische Staat en andere jihadistische groeperingen. Volgens zijn medestanders behoorde Changosjvili niet tot de radicale vleugel, maar Moskou beschouwde hem wel als een terrorist.

De voormalige rebellencommandant vluchtte naar Duitsland na een mislukte poging hem naar Rusland te ontvoeren en twee aanslagen op zijn leven in Georgië, maar de Duitse autoriteiten aarzelden om hem politiek asiel te verlenen. Zijn aanvraag was nog in behandeling toen hij werd doodgeschoten.

Bij zijn arrestatie droeg zijn vermoedelijke moordenaar een paspoort bij zich op de naam Vadim Andrejevitsj Sokolov, geboren in Irkoetsk in 1970 en woonachtig in Sint-Petersburg. Maar in het Russische paspoortenregister komt geen persoon met die gegevens voor. Verdacht is volgens Der Spiegel ook dat zijn huisadres niet klopt. Ook heeft hij een paspoort zonder biometrische gegevens, hoewel het document pas onlangs is uitgegeven en Rusland al tien jaar biometrische gegevens gebruikt in reisdocumenten. Verder is het document uitgegeven door dezelfde afdeling die ook de paspoorten uitgaf van de twee GROe-agenten die door Groot-Brittannië worden verdacht van de poging de Russische dubbelspion Sergej Skripal met een zenuwgas te vermoorden.

Het bleek bovendien dat Sokolov een vliegticket naar Moskou had voor de dag na de moord op Sokolov. Ook de plegers van de aanslag op Skripal keerden meteen nadat zij hun werk hadden gedaan, terug naar Moskou. Hetzelfde gold voor de twee Russen die in 2006 de overgelopen FSB-agent Aleksandr Litvinenko met het radioactieve polonium-210 vergiftigden.

Het Kremlin heeft echter met klem ontkend dat het ook maar iets met de aanslag in Berlijn te maken heeft gehad. Eerder is gebleken dat Moskou wel de hand had in de moord op een andere bekende Tsjetsjeense rebellenleider, Zelimchan Jandarbijev. Hij kwam in 2004 om bij een bomaanslag in Qatar. Daarvoor werden twee Russen tot levenslang veroordeeld, maar zij werden later overgedragen aan Rusland.

Meer over