Playboy op de vlucht

Samen met Henri-Georges Clouzot (Quai des Orfèvres, Le salaire de la peur) vormde regisseur en schrijver René Clément (1913-1996) even de hoop van de Franse naoorlogse cinema. Wat de twee ook verbindt, is dat hun carrière na successen in een vrije val belandde. Misschien dat de kritiek van onder anderen François Truffaut (toen nog filmcriticus) daaraan heeft bijgedragen, al kwam uit kringen van de nouvelle vague (waartoe Truffaut als filmmaker behoorde) later juist ook weer waardering voor hun werk. Maar toen was het leed al geschied.

Clément schreef geschiedenis met Les jeux interdits (1952), waarmee hij onder meer een Gouden Leeuw (Venetië) en een Oscarnominatie won. Hem werd later wel verweten te verdrinken in uiterlijk vertoon bij het maken van conventionele thrillers. Les félins is zo'n film. Uiterst stijlvol gedraaid in zwart-wit widescreen. Met een prachtig begin, waarin we zien hoe een mooie jonge Alain Delon te grazen wordt genomen door een gezelschap mannen met hoeden en lange jassen die hem duidelijk maken dat hij zijn amoureuze gedoe met de vrouw van een machtig gangster beter kan beëindigen. Op de vlucht komt de playboy onder meer terecht in de armen van een al even jonge en mooie Jane Fonda. Vergeten, ijzersterke film die alle kanten - gangsterfilm, psychologische thriller - opwaaiert.

Les félins (René Clément, 1964)

TV 5, 21.00-22.40 uur (Nederlands ondertiteld).

Mijn hondje Skip

(Jay Russell, 2000) Zoet en hapklaar hondendrama dat gelikt gebruikmaakt van de grote populariteit van de jack-russellterriër. In deze film wordt zo'n exemplaar, Skip genaamd (en gespeeld door zes hondjes), het trouwe maatje van de verlegen Willie. De twee slaan zich door het harde leven van de jaren veertig, in een stadje in Mississippi, waarin het 9-jarig jochie opgroeit.

Nederland 3, 15.30-17.00 uur.

The Full Monty

(Peter Cattaneo, 1997) Bescheiden Britse komedie over een stel werkloze staalarbeiders die zich uit geldnood laten omscholen tot striptease-dansers. Film werd onverwacht zo'n groot succes dat professionele Britse strippers zich publiekelijk beklaagden over de wildgroei aan onkundige amateurs in de branche; de vraag naar mannelijke strippers groeide zo snel dat iedere beginner aan de bak kon.

RTL 8, 20.15-22.00 uur.

Bart Koetsenruijter

Net als René Clément is Lalo Schifrin (1932) niet een heel bekende naam. Toch heeft de van oorsprong Argentijnse componist en dirigent bijna tweehonderd partituren geschreven voor zowel films als televisie. Hij componeerde onder meer de thema's van Mission: Impossible,Starsky & Hutch, Dirty Harry, Bullitt en Planet of the Apes. Het thema van Les félins ('Just Call Me Love Bird') wordt gezongen Peggy Lee.

Les félins, TV 5, 21.00 uur.

undefined

Meer over