Platvoet treft voor Heracles vijf keer doel in één duel

Rik Platvoet, spits van Heracles, kwam zaterdag één treffer te kort om zich te voegen bij het illustere rijtje van Nederlandse voetbalprofs die in één duel zes doelpunten op hun naam schreven....

Platvoet loodste Heracles met zijn productieve bui naar de eerste plaats op de ranglijst van de eerste divisie en hij deelt nu zelf de eerste plaats op de topscorerslijst met Sparta-speler Danny Koevermans, die net als hij dit seizoen al twaalf treffers op zijn naam heeft staan.

De bij FC Twente opgegroeide Rik Platvoet stak zaterdagavond in Leeuwarden in grootse vorm. Uiteindelijk kwam hij na zijn wervelende voorstelling net een doelpunt te kort voor een plaats op de recordlijst. Feyenoorder Henk Schouten scoorde begin jaren '50 negen keer tegen De Volewijckers. Beide clubs kwamen toen nog uit in de hoogste klasse van de landelijke amateurcompetitie.

In het betaald voetbal maakten de volgende spelers zes treffers in één wedstrijd: Dirk Lammers van DOS ('58-'59), Pierre Kerkhoffs van Sportclub Enschede ('59-'60), Dick Roelfsema van Be Quick uit Groningen ('61-'62), Johan Cruijff van Ajax ('70-'71), Marco van Basten van Ajax ('85-'86) en Jerry Taihuttu van TOP Oss ('97-'98).

Meer over