PLATEN: POP

Afrika Bambaataa..

veelkleurig terug

in de hip hop

Afrika Bambaataa: Afrika Bambaataa Presents Timezone. Profile File CD 464.

Het is lange tijd stil geweest rond Afrika Bambaataa - pionier van de Amerikaanse hip hop, en oprichter en voorman van de 'Zulu nation', de beweging die een belangrijke rol speelde in de manier waarop Newyorkse straatgangs zich begin jaren tachtig omvormden tot de eerste hip hop-crews.

Bambaataa verdiende een plaats in de muziekgeschiedenis met zijn Planet Rock, een sleutelnummer dat een brug sloeg tussen de Europese elektronische sound van Kraftwerks Transeurope Express en de eerste funk-hip hop, die elektro werd gedoopt.

Op Afrika Bambaataa Presents Timezone ontpopt Bambaataa zich als een bandleider in de traditie van George Clinton. Hij is de spil en de verbindende schakel in de 22 tracks, die uiteenlopen van hardcore hip hop tot P-funk en elektro, en waarin steeds wisselende zangers en rappers in de schijnwerpers staan. Een veelkleurig album, waarmee Bambaataa overtuigend terugkeert in de frontlinie van de hip hop.

Mavis Piggott: Late Bloom. Flydaddy Fly 009.

Powder: MCMXCV. Parkway 008MCD.

Mavis Piggott is een Amerikaanse gitaargroep rond twee voormalige muzikanten uit de Washington punk-scene: zangeres-gitariste Megan Adkins en drumster Nicole Thomas. Op de mini-cd Late Bloom presenteert het duo (aangevuld met bassist John Wickhart) zich als een onvervalste indie-rockband. De songs zijn sterk, de sound is stevig, vol schurende gitaren, en bij vlagen meeslepend mooi.

De aanpak van het Engelse Powder is een stuk luchtiger. De groep rond zangeres Pearl Lowe had al succes in eigen land met een reeks singles, zoals 20th Century Gods en Afrodisiac, die beiden ook op het debuutalbum MCMXCV staan. De puntige gitaarpop, die hier en daar verwijst naar de seventies-glamrock, moet het niet echt hebben van diepgang, maar is lekker pretentieloos en direct.

Gas Huffer: The Inhuman Ordeal of Special Agent Gas Huffer. Epitaph 6459-2A.

Down By Law: All Scratched Up. Epitaph 6456-2 A.

De nieuwe punk heeft vele gezichten. Gas Huffer uit Washington D.C. davert op zijn vierde album The Inhuman Ordeal of Special Agent Gas Huffer lekker fel door de veertien nummers. Het kwartet van zanger Matt Wright noemt de eigen muziek 'punk rock plus', maar de songs op dit album hebben eigenlijk niet meer zo veel met punk te maken, hoe snel en energiek het materiaal ook mag zijn.

Down By Law, een andere troef van het Epitaph-label, blijft wat dichter bij de vertrouwde Amerikaanse punk-sound. All Scratched Up is een album vol melodieuze punkpopsongs, die met halsbrekende vaart voorbijrazen, zonder de luisteraar ook maar even de kans te geven op adem te komen.

Motorpsycho: Blissard. Stickman records. Psychobabble 003.

Het Noorse Motorpsycho stond al bekend als een van de betere gitaarbands van het Europese continent, maar met Blissard komt de groep uit Trondheim toch nog onverwacht sterk voor de dag. De plaat, opgenomen in de voormalige Abba-studio in Stockholm, getuigt van een frisse, eigen benadering van de Amerikaanse gitaarmuziek à la Sebadoh of Sonic Youth. Vergeleken bij de losse produkties van die voorbeelden (door de groep in het persbericht zelf aangehaald), is de sound van Blissard scherper, helderder en minder vrijblijvend. Wat de plaat vooral bijzonder maakt is het uitgebalanceerde songmateriaal.

Various: Classic Acid Mastercuts Volume 1. Mastercuts CutsCD 32.

Various artists: Acid Box. Ent CD. 3.

De komende zomer is het acht jaar geleden dat dj's als Eddy de Clercq, Paul Jay en Joost 'Bam Bam' van Bellen acid house introduceerden in Amsterdam. De compromisloze elektronische dansmuziek, met een hoofdrol voor de TB 303 bassynthesizer, vormde de eerste aanzet tot een muzikale revolutie die de hele popwereld op zijn kop zou zetten. Classic Acid Mastercuts Volume 1 - een nieuwe uitgave in de serie Mastercuts - kijkt terug op de 'gouden' acid-periode: de jaren 1987 en 1988, toen een jonge generatie zwarte undergroundproducers in Chicago de klassieke acid-sound ontdekten.

Compleet is deze collectie zeker niet (het ligt voor de hand dat dit volume 1 nog een vervolg zal krijgen), maar Mastercuts bevat in elk geval een aantal essentiële tracks, zoals Acid Over (Tyree), Magic Feet (Mike Dunn), Land of Confusion (Armando) en natuurlijk Acid Tracks van Phuture, het nummer waaraan de acid-stijl zijn naam ontleende. De oorspronkelijke master-tapes waren kennelijk niet meer voorhanden: diverse nummers kraken op de cd-versie en zijn kennelijk van vinyl op cd overgezet.

In Engeland is er sprake van een voorzichtige acid-revival, zoals ook duidelijk wordt bij een verzamelaar als Acid Box, een cd met nieuwe tracks, samengesteld door de Emergency Broadcast Soundsystem, die laten horen hoe de acid-sound in de loop der jaren is geëvolueerd. Chicago-producer Armando is de enige vertegenwoordiger van de 'old school'. Verder komen er op de cd voornamelijk producers voor van de nieuwe generatie, zoals Steve Rachmad. GvV

Meer over