PLATEN: POP

van stand van zaken..

GERT VAN VEEN

Fraaie staalkaart

in de Nederpop

Diverse artiesten: Nieuw Nederlands Peil. Conamus COS 59.

In het eerste weekeinde van januari viert Noorderslag zijn tienjarige jubileum: sinds 1986 biedt het Groningse festival jaarlijks een uitgebreid programma, waarin alles wat nieuw en bijzonder was en zich in het voorafgaande popjaar in de picture speelde, aan bod komt. Dat maakt Noorderslag tot een betrouwbare graadmeter van het Hollandse popklimaat.

Voorafgaand aan het festival verscheen ook dit jaar weer een cd met muziek van bands die op recente edities aantraden, of tijdens de komende editie te zien zullen zijn. Nieuw Nederlands Peil deel 4 presenteert zestien bands in zo ongeveer alle genres en stijlen, van de nieuwe punk van Crapjam en de Heideroosjes en de 'Nederhop' van Osdorp Posse en White Wolf tot de 'fonk' van Gotcha! en de techno en acid van Speedy J., Unit Moebius en Acid Junkies. Van Dik Hout, de populairste Nederlandstalige groep van dit moment, mocht natuurlijk ook niet ontbreken, zo min als Shine en Hallo Venray, die het afgelopen jaar sterke albums maakten.

Zoals was te verwachten, zit er niet veel lijn in de cd, die van het ene uiteinde van het popspectrum naar het andere loopt. Maar net als het Noorderslag-festival zelf is Nieuw Nederlands Peil een fraaie staalkaart van de stand van zaken in de Nederpop: momenteel wordt in alle categorieën bijzondere muziek geproduceerd. De cd ligt voor de weggeefprijs van ¿ 9,95 in de winkels.

Millennium: A Civilised Word. CNR 200 23 22.

Een onwaarschijnlijke combinatie. Zanger Robert Wyatt, ooit voorman van Soft Machine, bundelde zijn krachten met die van producer Jo Bogaert, die naam maakte met (en miljoenen verdiende aan) de commerciële danspop van Technotronic (van de hit Pump Up The Jam). Bogaert maakte sinds het uiteenvallen van die groep een solo-album dat veel pretentieuzer en kunstiger van opzet was dan de lichtvoetige Technotronic-sound.

Met het trio Millennium gaat Bogaert verder op de ingeslagen weg. Hij boetseert ingetogen, smaakvolle arrangementen rond de hoge, herkenbare stem van Wyatt, wiens bijdragen het eerste deel van de cd beslaan. Het derde groepslid, zanger Blissphemy, die de microfoon in een aantal nummers van Wyatt overneemt, maakt minder indruk. Zijn overbodige cover van The Cross van Prince blijft ver achter bij het origineel, terwijl hij in vergeleking tot de indringende bijdragen van Wyatt klinkt als een lichtgewicht.

Dj Dimitri: Static Tracks, Vol. 4. Outland Records Static CD 004.

Angel Moraes: New York in the Mix. Subversive Sub 5CD.

Dj Hell Presents: X Mix-5: Wildstyle.

K7 039 CD.

Dimitri werd in recente populariteitspolls dit jaar opnieuw verkozen tot beste dj van Nederland. De Amsterdamse dj, ooit begonnen in de Roxy, was een van de eersten die hun mix-stijl op cd vereeuwigden. Op de valreep van 1995 verschijnt al weer het vierde deel uit de serie Static Tracks, Dimitri's persoonlijke visie op de snel bewegende danswereld. Opvallend genoeg koos hij ditmaal uit een breed spectrum van stijlen en periodes, waarbij de nadruk eerder ligt op de techno dan op de clubhouse waarmee hij zo populair is geworden, met naast platen van Dave Angel en Black Dog ook klassiek werk van Virgo op het aloude Trax-label uit Chicago.

De Newyorkse dj Angel Moraes presenteert op New York in the Mix een typisch voorbeeld van de Newyorkse dansmuziek, die nog altijd stevig is geworteld in disco en soul. Instrumentale delen fungeren slechts als intermezzi voor vocale stukken als Dream Come True van Angela Lewis (hier in Moraes' eigen 'hot 'n' spicey vocal mix'), die het album grotendeels dragen.

De Duitse dj Hell viel de eer te beurt om het vijfde deel van de gezaghebbende serie 'X-Mix' te presenteren. Hells eigen My Definition of House ontbreekt natuurlijk niet, maar ook elders geeft de Duitse dj-producer een heldere eigen kijk op techno en house, met een paar onverwachte keuzes uit het verleden, zoals Can You Feel the Bass van Phortune en Let's Work That Motherfucker van Steve Pointdexter. GvV

Meer over