Plasterk: Nederland accepteert geen inbraak door buitenlandse diensten

Als buitenlandse inlichtingendiensten in Nederland de wet overtreden, treedt het Kabinet daartegen op. Dit stelt minister Ronald Plasterk, verantwoordelijk voor inlichtingendienst AIVD, in reactie op vragen van de Tweede Kamer.

redactie
Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk. Beeld anp
Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk.Beeld anp

'Voor Nederland is het niet acceptabel als buitenlandse diensten hier de wet overtreden. Als we dat aantreffen, nemen we maatregelen', zei minister Plasterk vandaag in de Kamer. D66-Kamerlid Gerard Schouw stelde vragen naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant over een inbraak bij simkaartbedrijf Gemalto, dat ook Nederlandse simkaarten produceert. De Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten NSA en GCHQ zouden via toegang tot die simkaarten Nederlandse telefoongesprekken kunnen afluisteren.

Plasterk kon het bericht 'bevestigen noch ontkennen'. Hij stelde dat reeds over deze zaak met de bevriende inlichtingendiensten contact is geweest, maar dat hij daar niet publiekelijk over kan spreken. Wel wil hij de Tweede Kamer daarover in vertrouwen informeren in de zogeheten 'commissie-stiekem'.

Mocht het bericht kloppen, dan is volgens Plasterk sprake van overtreding van de wet. 'Het plegen van inbraak om sleutelcodes te achterhalen is volgens de Nederlandse wet niet toegestaan. Daar zou de AIVD dan ook niet aan meewerken. Ook niet via een ubocht-constructie.' Oftewel, de Nederlandse dienst profiteert volgens de minister niet van door buitenlandse diensten illegaal verkregen Nederlandse informatie.

Nederland past 'contra-spionage' toe om te achterhalen of buitenlandse spionnen in Nederland de wet overtreden. Dergelijke praktijken worden bestraft met een herziening van de samenwerking, zei Plasterk. Het kan dan gaan om een beperking van de uitwisseling van inlichtingen tot een volledige opzegging van de samenwerking.'Wij laten het niet gebeuren dat andere diensten in Nederland activiteiten ontplooien die tegen de wet ingaan.'

De NSA en Gemalto

Lees hier het artikel van vorige week donderdag in de Volkskrant waaruit bleek dat de Amerikaanse inlichtingdienst NSA het in Nederland gevestigd simkaartbedrijf had gehackt. En lees hier waarom de NSA het op Gemalto had gemunt.

Meer over