Plasterk: museum in centrum Arnhem

Minister trotseert meerderheid van Tweede Kamer.‘Locatie bij John Frostbrug is de fraaiste van de twee.’..

Van onze verslaggevers Harmen Bockma en  Bart Dirks

Den Haag Het Nationaal Historisch Museum (NHM) moet aan de Rijn in het centrum van Arnhem komen, en niet in het bos naast het Nederlands Openluchtmuseum. Met die voorkeur gaat minister Plasterk van Cultuur in tegen een Kamermeerderheid.

‘Op onze steun hoeft hij niet te rekenen’, reageerde CDA-Kamerlid Nicolien van Vroonhoven gisteravond op een brief van Plasterk aan de Tweede Kamer. De coalitiepartij wil dat het NHM naast het Nederlands Openluchtmuseum (NOM) komt. Kamerlid Boris van der Ham van D66 spreekt van een B-locatie.

D66 en de SP zien het museum liever in Den Haag, en de PVV wil de hele procedure overdoen. Samen met het CDA hebben de partijen een meerderheid. De Kamer debatteert woensdag met Plasterk.

Plasterk vindt de locatie bij de John Frostbrug de fraaiste, zei hij maandagavond. ‘Aan het water, waar in 1944 de laatste slag om Nederland is gestreden, waar volgens de legende de Batavieren ons land binnenkwamen, met fraai uitzicht over historisch Arnhem.’

Op die plek zou het museum bovendien sneller kunnen worden gerealiseerd. ‘Anders dan bij het NOM’ zijn er geen ingewikkelde bezwaarprocedures te verwachten, denkt Plasterk. Ook de parkeergelegenheid en de bereikbaarheid zijn beter aan de Rijn.

Over de locatie woedt al weken een felle discussie. Het Nederlands Openluchtmuseum beroept zich op het oorspronkelijke plan, waarin de twee musea buren zouden worden.

Meer over