Plassen in een fles

Steve Windom, de Republikeinse vice-gouverneur van de zuidelijke Amerikaanse staat Alabama, heeft zondag tijdens een senaatszitting onder tafel in een fles geplast....

Windom is het middelpunt van een bizarre politieke strijd tussen Democraten en Republikeinen. Door die strijd is al een maand lang geen enkele wet meer behandeld. Windom trad in januari aan als de eerste Republikeinse voorzitter van de senaat. Dat zit de Democraten niet lekker.

De vertrekkende Democratische voorzitter maakte daarom vlak voor zijn afscheid gebruik van de Democratische meerderheid in de senaat om bijna alle voorzittersrechten - zoals het benoemen van commissies - te schrappen. Windom sloeg bij zijn aantreden op 2 maart meteen terug. Toen er toevallig net niet genoeg Democraten in de zaal waren, liet hij zijn rechten via een snelle mondelinge stemming herstellen.

Dat werd door de Democraten beschouwd als een oorlogsverklaring. Zij diepten uit de staatsconstitutie een vergeten wetje op dat zegt dat de voorzitter vervangen mag worden als deze uit zijn zetel opstaat. Daarop besloten de Democraten zondagmiddag een speciale zitting te beleggen die tot diep in de nacht duurde. Tevergeefs, want Windom redde het met zijn fles.

De Democraten dreigen nu hele dagen te gaan vergaderen om Windom naast het wc-bezoek ook het eten en het slapen te beletten. Windom vindt dat 'absoluut absurd'.

Meer over