Plassen & bidden

Er is niet één manier, er zijn wel tien manieren om een ei naar eigen voorkeur hard, halfhard, rul of tot een bakstenen projectiel te koken om mee naar een minister te gooien....

Eigenlijk is er geen touw aan vast te knopen. Sommige lezers willen een gaatje in het ei prikken zodat de schaal niet scheurt tijdens het koken. Maar zonder gaatje zijn er ook. Wij in de Volkskeuken prikken geen gaatjes. We koken heel verse eieren, zo van het erf geraapt. Eieren moeten in koud water op het vuur, vinden de meeste lezers. Maar een brief uit Emmen laat het water eerst koken en het ei meer dan zes minuten in het kokende water om het halfzacht te laten worden. Een brief uit Roosendaal kookt in 2 minuten een ei zacht, Utrecht doet dat in 4 minuten en 20 seconden, Zutphen in 7 minuten maar hier gaat de vlam onder de pan uit als het water met de eieren er in kookt.

Een lezeres uit Baarn, op katholieke wijze opgeleid tot verpleegkundige zegt, als het water met de eieren kookt 'rustig en eerbiedig' eenmaal een onze vader en eenmaal een weesgegroet. Dan zijn het zachte eieren. Twee keer bidden halfhard, drie keer: harde eieren.

Er is nog zo'n methode, niet met bidden maar met plassen. We krijgen een fragment toegestuurd uit het boek De hemelvaart van Solomon van Toni Morrison (uitgeverij Amber). 'De dooier moet zacht zijn, maar niet vloeibaar, zacht als nat fluweel.' Een vrouw vertelt in het boek dat ei en water waarin het ei gekookt wordt van gelijke temperatuur moeten zijn. Dus eerst het water wat opwarmen, tot kamertemperatuur. Dan eieren erin en wachten tot in het pannetje op het vuur luchtbelletjes omhoog komen ter grootte van erwten, maar nog niet zo groot als knikkers. Haal dan de pan van het vuur, vouw er een krant over en ga plassen. Het is precies de tijd die het plassen duurt die de dooier nodig heeft om zijn fluwelen zachtheid te verkrijgen.

Dan is er een lezer uit Medemblik die door ons aan het twijfelen is gebracht. We schreven over scharreleieren. Mensen die het goed met dieren voorhebben, kopen liever scharreleieren dan die uit de legbatterij. Medemblik vraagt nu of scharreleieren graseieren zijn. Nee. De term scharrelei zou beter verboden kunnen worden want hij misleidt. Scharrelkippen worden met duizenden tegelijk in schuren gehouden waarin een mens een gasmasker op moet om te kunnen overleven. Het enige verschil tussen een batterijkip en een scharrelkip is dat de ene haar kont niet keren kan en de andere wel. Eieren van kippen die naar buiten kunnen als ze dat willen, zijn eigenlijk de enige echte scharreleieren. Een grasei is er zo eentje. En de vrije eieren natuurlijk, van een boerenerf.

Meer over