'Plannen voor geweld tegen politie in Baton Rouge'

Agenten in de Amerikaanse stad Baton Rouge hebben drie verdachten aangehouden die wapens hebben gestolen. Dat heeft de politie in de staat Louisiana dinsdag bekendgemaakt. Ze vermoedt dat het plan was om de pistolen tegen agenten te gebruiken.

Een demonstrant van de New Black Panthers doet gewapend mee aan een protest in Baton Rouge tegen politiegeweld. Beeld REUTERS
Een demonstrant van de New Black Panthers doet gewapend mee aan een protest in Baton Rouge tegen politiegeweld.Beeld REUTERS

Volgens de lokale politiechef zei een verdachte, die bij zijn arrestatie een vuur- en luchtwapen op zak had, dat ze de wapens wilden gebruiken tegen de politie. Zaterdag werden bij een inbraak in een pandjeshuis acht wapens gestolen. Zes daarvan zijn weer teruggevonden.

De politie heeft drie mensen aangehouden, een vierde verdachte loopt nog vrij rond. Een van de verdachten is dertien jaar oud, laat de politie weten. De gemoederen in Baton Rouge zijn verhit vanwege de dood door politiekogels van twee zwarte Amerikanen in Baton Rouge en in Minneapolis (Minnesota).

Bij een demonstratie tegen politiegeweld schoot een man vorige week vijf agenten dood. De afgelopen dagen wordt in verschillende Amerikaanse steden gedemonstreerd door de beweging Black Lives Matter. Daarbij zijn in Baton Rouge alleen al zo'n 200 demonstranten in 3 dagen opgepakt. De politie krijgt kritiek voor de aanpak bij de protesten: er is oproerpolitie op straat en er worden gepantserde voertuigen ingezet.

Meer over