NieuwsStikstofbeleid

Plannen nieuwbouwwijk Roermond geschrapt wegens stikstofuitspraak Raad van State

Plannen voor de bouw van een nieuwbouwwijk in Roermond gaan niet door. De Raad van State heeft woensdag het bestemmingsplan Melickerveld voor de bouw van 468 woningen vernietigd, omdat de plannen zijn gebaseerd op het stikstofbeleid dat diezelfde raad ongeldig heeft verklaard.

Door een besluit van de Raad van State mag de A27 nabij Knooppunt Amelisweerdsnelweg en Landgoed Amelisweerd niet verbreed worden.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De Raad van State oordeelde eerder dat het Nederlandse stikstofbeleid in strijd is met Europese natuurwetgeving. Die uitspraak heeft gevolgen voor bouwprojecten in de buurt van natuurgebieden. Vergunningen voor bijvoorbeeld woonwijken, veehouderijen, wegen en bedrijventerreinen mogen niet meer worden afgegeven op basis van de huidige stikstofregels.

De hoogste bestuursrechter wees woensdag ook de plannen af voor een verbindingsweg naar een bedrijventerrein in Boxtel en de ontwikkeling van het Future Center Wageningen, een kennis- en informatiecentrum op het gebied van voeding, beweging en gezondheid. Eerder oordeelde de raad al dat de snelwegen A12 en de A27 niet verbreed mogen worden.

Bestemmingsplan

De gemeente Roermond reageert geschrokken op de uitspraak over bestemmingsplan Melickerveld. ‘Roermond is een van de weinige gemeenten in Limburg die nog groeit. We moeten voor die 500 woningen nu andere plekken gaan zoeken. Deze uitspraak kan ook gevolgen hebben voor andere projecten. Die moeten we allemaal gaan bekijken. Wij hebben hier als Roermond last van. Hiervoor moet een oplossing komen’, laat een woordvoerder weten. ‘Iedereen kijkt nu naar Den Haag’, aldus de zegsman. Hij verwacht nieuwe wetgeving.

Woordvoerder Huug Stam van de Milieugroep Roermond is blij. De organisatie vocht samen met omwonenden en andere milieuorganisaties het plan bij de bestuursrechter aan. Het Melickerveld is volgens hen een agrarisch gebied met hoge landschappelijke waarde. ‘Wij hopen dat het Melickerveld nu gevrijwaard blijft van bouwplannen’, aldus Stam.

Meer over het stikstofbesluit van de Raad van State
Eind mei verwees de Raad van State het Programma Aanpak Stikstof (PAS) naar de prullenbak. Daarmee kwamen talloze (bouw-)projecten die met de PAS in de hand waren goedgekeurd, op losse schroeven te staan. Niet veel later vernietigde de Raad van State het plan voor de verbreding van de A27 en de A12. Ook kwam de opening van Lelystad Airport op losse schroeven te staan. Nu sneuvelt onder meer de wijk Melickerveld bij Roermond. Voor het typisch Haagse ‘even niets doen’ is het te laat, analyseerde verslaggever Marcel van Lieshout eerder. Columnist Diederik Samsom spoorde politici aan ‘te doen waarvoor ze zijn gekozen: kiezen’.

Meer over