Plan van Plasterk is zowel onzalig als geniaal

Welk een geniaal idee: om de werkdruk in het onderwijs te verminderen moet de docent maar wat werk verplaatsen naar de vakantie, het onderwijs heeft toch al twee keer zoveel vakantiedagen als de gemiddelde Nederlander....

Het enige, binnen de arbeidsvoorwaarden, dat het docentschap nog enigszins aantrekkelijk maakt, wil deze minister aanpakken. Gaat dit onzalige idee doorgang vinden, dan moet het salaris van de docent wel verdubbelen, wil er nog iemand gaan werken in het onderwijs.

Stress
Ik snap de felle reacties op ideeën van Plasterk niet zo goed. Het is toch niet zo gek: de druk op je vrije tijd wordt minder groot als je een deel van je vele vakantiedagen gaat inzetten om het werk te doen dat je anders in je vrije tijd doet?

Stress
Ik ken een docent die minder vakantie nam en die dagen gebruikte om zijn programma in elkaar te zetten en bijkomende werkzaamheden in alle rust te kunnen doen. De stress was daardoor aanzienlijk afgenomen.

Kritisch kijken
Met genoegen las ik dat minister Plasterk heeft gesuggereerd dat vakanties voor docenten kunnen worden benut voor overwerk.

Kritisch kijken
Ik ben er voorstander van dat er eens kritisch gekeken wordt in hoeverre al die vrije dagen nu werkelijk worden benut voor (compensatie) van overwerk of werk in de avonduren.

Kritisch kijken
Een familielid die onderwijzer is, geniet terecht met volle teugen van al die schoolvakanties, waarvan minstens de helft in het buitenland worden doorgebracht. Onlangs vertelde zij dat ze maar een half dagje meer is gaan werken, omdat dat als volledige werkdag wordt uitbetaald.

Kritisch kijken
Krijgen de werkers in het onderwijs niet een beetje te veel vakantiedagen in vergelijking met andere sectoren?

Meer over