Plan C, La vita È bella, One night at McCool's

De beste films en interessantste programma's uit het televisieaanbod van dit weekeinde. Met onder meer Gus Van Sants reconstructie van het bloedbad op Columbine Highschool en het WK wielrennen.

Bart Koetsenruijter
Liv Tyler in One Night at McCool's. Beeld HH
Liv Tyler in One Night at McCool's.Beeld HH

Plan C (Max Porcelijn, 2012)
Zaterdag, NPO 3, 21.00 uur

Geestig en sfeervol speelfilmdebuut van Max Porcelijn (1981), die herinneringen oproept aan Fargo van de Coen-broers en A Simple Plan van Sam Raimi - en dat is als compliment bedoeld. Politie-inspecteur Ronald Plasmeyer (Ruben van der Meer) zit even in een lastig parket. De hobbypokeraar, niet echt een uitblinker, heeft schulden. Maar zoals hij denkt dat hij goed kan pokeren, zo denkt hij ook dat die geldproblemen zich wel zullen oplossen, al weet hij niet echt hoe. Als zijn schuldeisers hem via zijn zoontje intimideren is dat de katalysator van een reeks gebeurtenissen die, zoals dat gaat bij geboren verliezers, zich van kwaad tot erger ontwikkelt. Vooral René van 't Hof en Ton Kas, beiden in een bijrol, kunnen goed overweg met de onderkoelde, soms spitsvondige, soms te flauwe dialogen, waarvoor Porcelijn een scenario-Gouden Kalf kreeg.

La vita È bella (Roberto Benigni, 1997)
Zaterdag, Eén, 21.15 uur

Bewonderenswaardige, ontroerende en extreme film, die destijds een Oscar won als beste niet-Engelstalige film, maar vooral veel kritiek kreeg. Komiek Roberto Benigni, regisseur en hoofdrolspeler, koos een onrealistische vorm om zijn verhaal over de gruwelen van het concentratiekamp te verbeelden, zodat humor en hoop zegevieren over onmenselijkheid en dood.

Hoofdpersoon Guido wordt met zijn zoontje Giosué afgevoerd naar een werkkamp. In een oprechte poging Giosué te beschermen, doet hij het jochie geloven dat het allemaal één groot spel is. En dus moet hij de werkelijkheid met fantasie en grappen geweld aandoen.

Elephant (Gus Van Sant, 2003)
Zaterdag, NPO 2, 23.40 uur

'Filmregisseurs zullen om ons verhaal vechten.' Dat vertelden de daders in het videodagboek dat ze bijhielden in de weken voorafgaand aan het bloedbad op Columbine Highschool, april 1999. Er vielen dertien slachtoffers. En verfilmd werd het drama inderdaad, maar niet op de manier die de tieners voor ogen zal hebben gestaan. Regisseur Gus Van Sant maakte een ingetogen, beklemmende reconstructie van de dramatische gebeurtenissen. De aanloop naar de schietpartij is bedrieglijk gewoontjes, waarna de paniek, het ongeloof en de ontreddering des te harder aankomen. De indrukwekkende film - geniaal gemonteerd - geeft geen eenduidig antwoord op de vraag naar het waarom.

Bienvenue chez les ch'Tis (Dany Boon, 2008)
Zaterdag, ARD, 23.40 uur

De melige filmhit over een postbeambte uit Zuid-Frankrijk die voor straf naar het uiterste noordwesten wordt verplaatst, drijft voor een belangrijk deel op het opvallende en nauwelijks verstaanbare accent dat in Nord-Pas-de-Calais wordt gesproken. Reden om vanavond te kijken: hoe gaan de Duitsers dát in hun nasynchronisatie doen?

undefined

Storm (Giacomo Campeotto, 2009)
Zondag, NPO 3, 15.30 uur

Ondanks de Italiaanse naam van de regisseur is dit een door en door Scandinavische jeugdfilm, waarin de 12-jarige Freddie een hond redt van een hels bestaan bij een nare baas. Om Storm te kunnen behouden committeert de jongen zich aan een schier onmogelijke opgave. Een schat van een hond, drama en een goed gevoel aan het slot: laat de regen maar vallen vamiddag.

undefined

One night at McCool's (Harald Zwart, 2001)
Zondag, Fox, 21.00 uur

Over meligheid gesproken: deze nihilistische zwarte komedie grossiert erin. Een flodderige barman (Matt Dillon), zijn hitsige neef (Paul Reiser) en een lobbes van een politieman (John Goodman) vertellen ieder hun versie van de gebeurtenissen in café McCool's, waar ze een voor een vielen voor de verleidelijke Jewel (Liv Tyler). Tyler kruipt als een playmate over de motorkap van haar auto, veegt sensueel het sop van haar mond en spuit haar zomerjurkje nat. Beroemde scène in een bepaald niet klassieke film.

Meer over