Plagiaat

Van het nieuwe TROS-programma Geknipt was nog geen aflevering uitgezonden of het was al inzet van een relletje. Plagiaat!, schreeuwde de KRO....

MARCEL VAN LIESHOUT

Hoe dat KRO-programma heette, is me ontschoten. Het handelde in ieder geval om vraag- en aanbodadvertentietjes. En om nou te zeggen dat dàt van innovatief talent getuigde, gaat me te ver. De gekkigheid achter advertentietjes - naar mijn gevoel is dit thema sinds 1964 in alle dagbladen in zomerserie-vorm verschenen.

Ik wil maar zeggen: niets is origineel. En dat dan juist de KRO zo hard tettert over plagiaat! Gisteravond was de laatste aflevering van Lieve Martine. God, wat een origineel programma was dat toch, zo'n vragenrubriek voor kijkers. En die titel. Creatief, hoor.

Ik moest denken aan KRO-tv-baas Hulshoff, die laatst beweerde dat Ook dat Nog zo'n typisch, origineel KRO-programma is. Mogen we even lachen? Nog even en de KRO gaat betogen dat dat programma van komende zondag, Urbi et Orbi, door Ad Langebent is bedacht.

Geknipt van de TROS zag ik gisteren voor het eerst, en een schaamteloze kopie van die KRO-produktie is het nu ook weer niet. De makers knippen curieuze berichten uit gedrukte media en gaan ter plaatse op bezoek. Zo maakten we kennis met een man die sprinkhanen kweekt - zijn zoontje van zes at met graagte een levend exemplaar op: 'Heb ik ook gedaan toen de krant hier was en nu ben ik beroemd' - en met een schietvereniging voor blinden.

Ach, Geknipt is een niemendalletje zonder enige lijn, zonder enig idee. Gewoon, de kranten en tijdschriften lezen en daaruit dan dingetjes pikken. Net zoals velen bij de KRO en andere omroepen doen.

Marcel van Lieshout

Meer over