PKK 'trekt strijders terug uit Turkije'

De Koerdische afscheidingsbeweging PKK heeft verklaard te gehoorzamen aan de oproep van haar gevangen leider Abdullah Öcalan eerder deze week om de gewapende strijd op te geven en zich per 1 september uit Turkije terug te trekken....

De PKK heeft al eerder eenzijdige bestanden afgekondigd. De gevechten barstten echter altijd weer los.

De jongste oproep van Öcalan uit zijn cel op het gevangeniseiland Imrali gaat echter veel verder en wordt door sommige waarnemers gezien als een vrijwel volledige capitulatie. Anderen menen echter dat de PKK heeft ingezien dat kleinschalige gevechtshandelingen geen zoden aan de dijk zetten en dat de beweging moet proberen haar zaak op de internationale agenda te houden. Vandaar ook dat de PKK liet weten na haar stap te verwachten dat 'ons volk logischerwijze verwacht dat na deze historische stap Turkije haar verantwoordelijkheid toont om een oplossing te vinden'.

Ankara toont geen enkele bereidheid om de rebellen ook maar enigszins tegemoet te komen. 'Natuurlijk zal iedereen blij zijn als er een eind komt aan de terreur. De staat zal echter met niemand en geen enkele organisatie over dit thema onderhandelen', zei premier Bülent Ecevit.

Ook president Suleyman Demirel leek onverzoenlijk. 'De staat heeft geen hulp nodig om een eind te maken aan deze worsteling. Of de rebellen nu verordonneren de strijd voort te zetten of een staakt-het-vuren afkondigen, niets zal invloed uitoefenen op de vastberadenheid van de staat.'

Volgens een militaire functionaris bevindt het grootste deel van de PKK-strijders zich al buiten Turkije. Hij schatte het aantal rebellen in Noord-Irak op 3500. In Zuidoost-Turkije zouden nog duizend PKK'ers actief zijn.

De grote vraag is ook hoe de PKK denkt haar strijders uit Turkije terug te trekken zonder dat het tot gevechten komt met het leger. Niemand gelooft dat de strijdkrachten de terugtrekkende rebellen ongemoeid zullen laten gaan. Ook is de vraag waar de rebellen naartoe kunnen gaan. De twee Koerdische partijen in Noord-Irak, KDP en PUK zijn vijanden van de PKK. Syrië is eveneens uitgesloten en ook Iran lijkt te buigen onder Turkse druk.

De speciale aanklager Vural Savas heeft donderdag de rechters van het Hof van Cassatie (dat het vonnis tegen Öcalan toetst) gevraagd het doodvonnis tegen de PKK-voorman te bevestigen.

Meer over