Pjotr glipte weg en heeft 'kanker geluk' gehad

Op 5 november 2015 moest beroepscrimineel 'Pjotr' eraan gaan. Maar de liquidatiepoging mislukte. Deze week staan de verdachten terecht. Ze zwijgen. Toch kunnen de aanklagers dankzij de onlangs ontcijferde PGP-telefoons de aanslag reconstrueren.

Diemen, 2015: Peter R., bekend als 'Pjotr', zou meerdere malen met een kalasjnikov zijn beschoten. Hij zou achtervolgd zijn en in het water terecht zijn gekomen. Beeld Michel van Bergen
Diemen, 2015: Peter R., bekend als 'Pjotr', zou meerdere malen met een kalasjnikov zijn beschoten. Hij zou achtervolgd zijn en in het water terecht zijn gekomen.Beeld Michel van Bergen

'Praat kankerongeluksvogel', mailt Buik via zijn speciaal beveiligde Blackberry. 'Opeens hoorden we politie', antwoordt Stuck. Hij is vooralsnog in veiligheid, net als twee van zijn vrienden. 'Maar van Rambo weten we het niet.' 'Leg uit kankerhoertje', reageert Buik, de vermoedelijke opdrachtgever. 'Leg uit.'

Het is 5 november 2015, kwart voor acht in de avond. Er is paniek. Want de liquidatie die ze al tijden aan het beramen waren, is op een mislukking uitgelopen. Niet alleen overleefde het doelwit de aanslag. Ook worden de veronderstelde daders een voor een gepakt.

Deze week staan vijf veronderstelde uitvoerders terecht voor de mislukte moordpoging op Peter R., een beroeps-crimineel die ook wel Pjotr wordt genoemd. Het proces tegen de vermoedelijke opdrachtgever, Naoufal F., ook wel 'Buik' of 'Noffel' genoemd, volgt later. Het enige dat de verdachten maandag, ondanks aandringen van de rechter, allemaal kwijt willen, is dat ze niks zullen zeggen. Toch kunnen de aanklagers de voorbereiding en mislukking van de liquidatie minutieus reconstrueren, mede dankzij de onlangs ontcijferde PGP-telefoons (Pretty Good Privacy, red.).

Voor misdadigers is vrijuit praten immers geen optie: normale telefoons kun je tappen en de politie kan auto's, huizen of horecagelegenheden volhangen met afluisterapparatuur. Daarom verkozen criminelen jarenlang dure, speciaal beveiligde Blackberry's, daarmee konden ze elkaar versleutelde berichten sturen en waanden ze zich veilig. Tot voor kort: inmiddels kan de politie meelezen en bieden de telefoons een schatkamer aan bewijs voor in de rechtszaal.

De blackberry ontcijferd

Buik: ‘Waarom heb je de waggie niet gevlamd in de garage? Waarom niet gefikt? Kunnen ze vingerafdrukken of dna in de waggie vinden?’
Stuck antwoordt: ‘De planning was dat we de waggie daarff zouden zetten en dan laterflammen, snap je?’
Buik reageert: ‘Vies kankerhoertje. Dus ze hebben die waggie. Hoe konden ze weten dat jullie daar naar toe zijn gereden? Bro, jij bent verantwoordelijk’

Het is vroeg in de ochtend van 5 november als drie mannen naar een loods in Lijnden gaan. Volgens justitie zijn het Karim S., Qio C. en Atif M. Een camera registreert hoe de mannen om kwart voor acht 's ochtends binnenlopen. Even later rijdt een zilvergrijze Volkwagen Golf het terrein af. Eerder die ochtend heeft het drietal nog een heftige discussie gehad. Want 'klungel' Qio C. is een vervangend nummerbord voor deze gestolen Volkswagen vergeten. Even overwegen ze een kartonnen nummerplaat over het kenteken te plakken. Maar al snel besluiten ze dat 'gewoon twee kartonnetjes knippen' geen goed idee is voor hetgeen ze vandaag van plan zijn.

Want ze zijn het 'zat'. Vandaag wordt de dag dat die 'kankerhond eraan gaat'. Al tijden houden deze veronderstelde huurmoordenaars beroepscrimineel Peter R. in de gaten. Met behulp van een peilbaken onder zijn auto wordt elke beweging van Peter R. gevolgd. En via hun beveiligde Blackberry's houden de daders, met bijnamen als 'Tijger', 'Juliano', 'Nefo' en 'Spijker', elkaar op de hoogte.

Twee dagen geleden probeerden ze Peter R. al te liquideren. Verkleed als agenten zouden twee verdachten hem het stopteken hebben willen geven bij een kruising. Peter R. sloeg alleen onverwachts linksaf. 'Ongelooflijk, wat is dit voor shit', mailt een van hen achteraf. Op 5 november lijken ze meer geluk te hebben. 'Yo, hij beweegt', krijgt het drietal om 11:38 uur te horen van de twee helpers, Alejandro P en Genaro L.

Peter R. heeft zojuist zijn moeder begeleid bij een bezoek aan de dokter in Volendam. Inmiddels is hij weer onderweg naar zijn flat in Diemen. Niet in zijn eigen gepantserde auto, maar in de Opel van zijn moeder. Waarom? Omdat de politie hem in zijn gepantserde wagen te vaak aan de kant zet voor een verkeerscontrole. Daar werd ik een beetje moe van, zal R. later verklaren.

Om 12:06 komt Peter R. met zijn moeders auto aan in Diemen. Een half uur later zien de schutters hem weer vertrekken. Peter R. wil net van de parkeerplaats wegrijden als twee in het zwart gehulde mannen met kalasjnikovs naar hem toelopen. 34 kogels schieten ze op hem af, vier omringende auto's raken ook beschadigd. 'Ik dacht eerst dat het een arrestatieteam was', zal een buurtbewoner later verklaren. 'Maar er waren zoveel kogels en er werd zo slecht geschoten, dat ik twijfelde of het wel politie was.'

Peter R. glipt met zijn auto langs de geparkeerde auto's, rijdt langs de flat en belandt in de sloot. Hij weet zich uit de auto te wurmen, en verstopt zich in het water achter zijn moeders Opel. Hij is zwaargewond, maar overleeft de aanslag. Drie kogels blijven achter in zijn lichaam. Het is te riskant ze te verwijderen, aldus de artsen. Om de schade te compenseren eist de beroepscrimineel daarom van de verdachten onder meer 182.305 euro aan gederfde inkomsten.

Hoewel de daders niet zeker weten of ze hun doelwit hebben gedood - 'Ze hebben hem wel gepopt, maar ik weet niet of hij slaapt' - racen ze weg in de zilvergrijze Volkswagen. Al snel laten ze de auto achter in een parkeergarage. Tijd om de vluchtwagen te 'vlammen' is er niet. 'Waarom heb je de waggie niet gevlamd in de garage? Waarom niet gefikt? Kunnen ze vingerafdrukken of dna in de waggie vinden?', vraagt Buik.

'De planning was dat we de waggie daar ff zouden zetten en dan later flammen, snap je?', antwoordt Stuck. 'Rambo' zou de wagen in de fik steken, maar de politie was hem te snel af. 'Vies kankerhoertje', reageert Buik woest op het bericht van Stuck. 'Dus ze hebben die waggie. Hoe konden ze weten dat jullie daar naar toe zijn gereden? Bro, jij bent verantwoordelijk.'

Die avond spreken Atif M. en Karim S. - de veronderstelde schutter en chauffeur - de dag na. Dat Alejandro P., alias Rambo, is gepakt, daar maken ze zich niet zo veel zorgen over. 'Hoop dat die zijn bek dichthoudt, maar Rambo weet toch niet echt wat over mij', zegt S. Ze bespreken hoe ze het overige bewijsmateriaal moeten wegwerken en ze zeggen dat ze denken dat ze ermee zijn weggekomen. Al gaan ze er wel vanuit dat hun zaak bij Opsporing Verzocht zal komen. Ze hopen nog steeds dat 'kankerhond' Peter R. 'dede gaat'. En anders heeft deze man 'gewoon kanker geluk gehad'.

'Als hij niet dood is, dan gaan we niet lang zitten', zegt M. 'En als hij dood is, gaan we lang zitten, gab.'
'Lang zitten, hoe bedoel je?', vraagt S.
Nou ja, antwoordt M. 'Als we gepakt worden dan.' Het is inmiddels half negen geweest, en de politie heeft hem in het vizier. Tien minuten later worden ze gearresteerd. Donderdag volgt de strafeis. De uitspraak wordt pas deze zomer verwacht.

Meer over