Pizza met blauwe kaas en crème fraîche

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Pizza met blauwe kaas en crème fraîche (hoofdgerecht voor 2 personen).

Tallina van den Hoed
null Beeld .
Beeld .

Waar dochter dol is op groente, lust zoon vooral kaas. Veel kaas. Alle kaas. Bij de kaaskraam op de markt kennen ze mijn veelvraatje ondertussen wel, maar in Frankrijk vond de marktkaasboer het toch wat verwonderlijk dat dat kleine zongebruinde, witblonde jongetje met graagte een plakkerig stukje blauwe kaas opat.

Zoon was extra blij toen hij ontdekte dat bij het pizzakraampje op de camping ook pizza's te krijgen waren met in het geheel geen groente - niet eens een drupje tomatensaus - maar met juist veel kaas. Toen ik dat thuis de eerste keer probeerde na te maken, glommen zijn ogen toen hij 'niet gelukt!' zei. 'Er moet nog meer kaas op. En ik zie de room niet, die moet er overheen lopen. Morgen weer proberen?'

Vooruit dan maar. Omdat het nog vakantie is.

Bereiding

Meng gist, een kopje van het water en suiker in een maatbeker. Roer en laat een paar minuutjes staan tot het schuimt. Doe bloem, olie en zout in een ruime kom. Giet het gistwater erbij, roer goed en voeg de rest van het water toe terwijl u kneedt. Doe dit zeker 10 minuten met de hand of doe alles in de kom van uw keukenmachine en laat die met de deeghaken het werk doen. Als het een samenhangend deeg is geworden, dekt u de kom af en laat het deeg een uurtje rijzen. Blijft het plakkerig? Doe er nog wat bloem bij. Te droog? Nog wat water erbij!

Maak de kruidenroux: smelt de boter, pers het teentje knoflook erin en roer de bloem erdoor. Blijf roeren tot de bloem helemaal is opgenomen door de boter. Roer dan plons voor plons de bouillon erdoorheen, net zoveel tot het een mooie saus is. Breng op smaak met oregano, zout en peper.

Zet de oven op 220 graden. Maak al naar gelang het formaat van uw oven één grote plaatpizza of meerdere kleine. Kneed het deeg en rol het uit tot ongeveer een halve centimeter dik. Verdeel de kruidenroux erover en leg daarop de kaas in blokjes. Trek de ham in slierten en drapeer die er ook over, en verdeel de olijven.

Schuif de bakplaat in de oven en bak de pizza 10 minuten. Smeer dan de crème fraîche uit en bak nog eens 3 tot 5 minuten, zodat de room kan smelten. Serveer meteen. Met of zonder salade.

Reageren?

Ingrediënten

Voor het deeg
- 1 zakje droge gist (7 g)
- 150-200 ml lauw water
- 1 theel. suiker
- 300 g bloem
- mespunt zout
- 1 eetl. olijfolie

Voor de roux
- 20 g boter
- 1 klein knoflookteentje
- 2 eetl. bloem
- 150-200 ml bouillon
- 2 theel. oregano zout, peper

Voor erop
- 100 g roquefort
- 50 g dungesneden rauwe ham
- 80 g geitenkaas
- 8 zwarte olijven
- 100 g crème fraîche

Meer over