Pittige leuzen in strijd tegen doping

Geen sport is zo 'schoon' als tennis, zo betoogt menig bestuurder wanneer hij wordt aangesproken op het mogelijke dopinggebruik in zijn sport....

Hij werd bij al dat vertrouwen in de goedheid van de tennistopper bijgevallen door zijn voorzitter, de Italiaan Francesco Ricci Bitti. De ITF-preses duidde op de minimale oogst van zes positieve dopinggevallen die ooit in zijn sport aan het licht zijn gekomen.

Dat is zo ongeveer het equivalent van een maandje mondiale controle bij de gewichtheffers, wielrenners en atleten. De laatste zondaar dateert alweer uit 1998. De Tsjechische tennisser Petr Korda werd toen op nandrolon-gebruik betrapt en vocht heftig tegen zijn veroordeling.

'Wij zijn er trots op', sprak Ricci Bitti op doorreis naar Lausanne en Stockholm, 'dat tennis zo'n voorbeeldige sport is qua doping. Maar tevreden zijn is in ons geval niet genoeg. Wij moeten als schone sport, met een campagne van voorlichting en opvoeding, iets doen aan de problemen met het gebruik van doping bij jongeren.'

Met die jongeren werd - misverstandje bij de vragensteller - absoluut niet geduid op aankomende tennisprofs, de junioren uit het ITF-circuit, zo benadrukte Ricci Bitti desgevraagd. Nee, het ging om de algemene gevaren voor jonge mensen in de bedreigende sportwereld.

De keuze om die campagne do steroïds and you never make the tour in de tenniskleedkamers en kantines tentoon te spreiden was vooral voortgekomen uit de vooruitstrevendheid en de onberispelijkheid van de ITF. Doping heeft bij coördinatiesport tennis een weinig beladen betekenis en de tenniskoepels (ITF, de Europese ETA en de rolstoelers IWTA) durven in samenwerking met de Europese Unie een harde propaganda-actie voor te staan.

'Gebruik steroïden voor kleinere ballen', is een cynische one-liner die bij de jongeren zal aankomen. 'Van anabolica word je kaal', is een andere spreuk. 'Van anabolen krijg je kleinere borsten', is een volgende, op het vrouwelijke peloton gebruikers toegesneden zin.

'Hard-hitting', noemde Ricci Bitti dat met een tennisterm. Aanspreken op hun ijdelheid, zo werd de lijn van de campagne gisteren bij de introductie in Den Bosch genoemd. Op een van de posters wordt de rug van een jonge sporter getoond. Het lijkt op een rood Mars-landschap, het is de door acne verpeste huid.

De aandacht van het Europese publiek wordt telkens getrokken door de mededeling in kapitale letters 'it's not pretty'. De grote propagandastellage zal komende zomer veertien keer worden opgebouwd bij ITF-jeugdtoernooien. De Europese Unie doet voor een stevig bedrag mee in de campagne van een miljoen gulden. Volgens de Europese sportwoordvoerder Jaime Andreu is het de komende jaren Zero Tolerance in Europa. De Olympische Spelen van Athene in 2004, een evenement waaraan Europa fors meebetaalt, zullen dopingvrij moeten zijn.

Tennis is dat al, zo liet ITF-voorzitter Ricci Bitti niet na telkens te ventileren. Zijn federatie biedt in samenwerking met de spelersorganisaties ATP (mannen) en WTA (vrouwen) 1098 controles op jaarbasis. In het wielrennen geschiedt in de top het vijftienvoudige aan controles; bij atletiek het tienvoudige.

De dikke duizend controles in tennis (vergelijk: 48 in Nederland dit jaar) zijn voorlopig voldoende, betoogde Ricci Bitti. Zijn sport leent zich, vindt hij, niet erg voor succesvol dopinggebruik. Wel noemde hij de overspannen wedstrijdkalender en het grote prijzengeld twee serieuze bedreigingen voor die status.

Er is in de financieel fraai aangeklede sport echter ook een zuinigheidsoverweging om niet rigoureus elk toptoernooi met een forse dopingcontrole op te tuigen. Ricci Bitti: 'De dopingcontroles zijn erg duur. Gelukkig wonnen we de Korda-zaak. Uit die opbrengst hebben we onze advocaatkosten volledig kunnen betalen.'

Meer over