Piraat Farage verpest feestje Cameron

'Conservatieve vrienden, eurosceptici en rokers: leen ons jullie stemmen.' Met deze variant op Marcus Antonius' woorden uit Shakespeares Julius Caesar heeft Nigel Farage, leider van de eurosceptische UKIP (United Kingdom Independence Party), maandag in Manchester de show gestolen op het congres van de Conservatieve partij.

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

MANCHESTER - Dat deed de UKIP-leider bij enkele optredens in de periferie van de jaarlijkse Conservatieve jamboree. In de congreshal zelf mocht hij niet komen. Sterker, op last van de Conservatieve premier David Cameron waren de debatten in Manchester waaraan Nigel Farage zou deelnemen zelfs uit de congresgids verwijderd.

Van oudsher is het Conservatieve partijcongres bedoeld om eenheid uit te stralen. Waar bij Labour wordt gedebatteerd en gestemd over eindeloze moties, draait het bij de Conservatieven meer om het proeven van vintagewijnen, het luisteren naar eloquente toespraken en het zingen van Land of Hope and Glory. De opmerking, een eeuw geleden, van premier Arthur Balfour dat hij liever advies inwint bij zijn persoonlijke bediende dan bij de gedelegeerden op het partijcongres, heeft sindsdien weinig aan betekenis ingeboet.

Om de lieve vrede te bewaren was Nigel Farage, zelf een voormalig lid van de Conservatieve partij, door de organisatie op een zwarte lijst gezet. Het effect daarvan pakte averechts uit: ruim driehonderd Tories bleken de congreshal gisteren na het middaguur te hebben verruild voor het Victoriaanse stadhuis van Manchester, waar Nigel Farage deelnam aan een debat van de Bruges Group onder de titel: 'Conservatieven en UKIP: bondgenoten of vijanden?'

De politieke piraat Farage was voor dat debat uitgenodigd door het Hogerhuislid Norman Tebbit, die na de dood van oud-premier Margaret Thatcher het leiderschap van de eurosceptische Bruges Group heeft overgenomen.

De bijeenkomst riep herinneringen op aan het turbulente partijcongres van 1992, toen Tebbit tijdens zijn toespraak geagiteerd vroeg of de hooggeachte afgevaardigden burgers wilden zijn van de Europese Unie. 'Nee!', klonk het toen unaniem. Enkele maanden daarna richtte de toen 28 jaar oude Farage met enkele gelijkgestemden de UKIP op.

Stembusverbond

Ruim twee decennia later haalt deze partij zoveel stemmen weg bij de Tories dat steeds meer Conservatieve parlementariërs in zwaarbevochten kiesdistricten een stembusverbond willen aangaan met de protestpartij.

Farage beweerde gisteren te zijn bedolven onder de uitnodigingen voor debatten in de marge van het partijcongres van de Conservatieven. In de vooravond maakte hij zijn opwachting in de bekende club The Comedy Store, bij een gezellig anti-betuttelingsdebat, onder de titel: 'Een biertje en een peuk met Farage' - het werd georganiseerd door de rokersbond.

De titel van het debat was een knipoog naar een eerdere opmerking van een Conservatieve parlementariër. Die had premier David Cameron gemaand de UKIP niet rechts in te halen door van de Conservatieven een partij te maken van 'pils en peuken' - Cameron beloofde ooit het rookverbod te zullen versoepelen, maar de premier krabbelde daarna terug.

undefined

Meer over