Pionier Verstappen schudde filmwereld op (Gerectificeerd)

De filmregisseur, schrijver en producent Wim Verstappen is zaterdag in zijn woonplaats Amsterdam op 67-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker overleden....

Van onze verslaggeefster

Verstappen behoorde tot de eerste lichting Filmacademie-studenten. Onder meer met studiegenoot en regisseur Pim de la Parra richtte hij tijdens zijn opleiding het polemische filmtijdschrift Skoop op. Later begonnen zij Scorpio Films.

De in 1937 in Gemert geboren Wim Verstappen debuteerde in 1966 met De minder gelukkige terugkeer van Joszef Katus naar het land van Rembrandt. Hij maakte echter vooral furore met de reeks rolprenten die hij tussen 1965 en 1978 samen met compagnon De la Parra maakte.

Verstappen en De la Parra schudden de vaderlandse cinematografie in 1971 wakker met Blue Movie, een seksueel expliciete film met Rutger Hauer en Carry Tefsen in de hoofdrollen.

Blue Movie (2.335.301 bezoekers) staat op nummer 5 in de tophonderd van best bezochte Nederlandse films.

De film Wan Pipel leidde in 1976 tot een breuk tussen Verstappen en De la Parra. Verstappen maakte daarna onder meer de Vestdijk-verfilmingen Pastorale 1943, Het verboden bacchanaal, en het publiekssucces Grijpstra en De Gier, met Rijk de Gooyer en Rutger Hauer als Amsterdams politieduo.

In 1995 kreeg Verstappen de Cultuurprijs van het Nederlands Film Festival, voor zijn films en voor zijn actieve betrokkenheid bij de filmculturele politiek. Verstappen was onder meer medeoprichter van het Genootschap van Nederlandse Speelfilmmakers, lid van de Raad voor de Kunst en medeoprichter en voorzitter van de Nederlandse Filmdagen, de voorloper van het Nederlands Film Festival.

Meer over