Pinochet-saga gaat voort in 2000

Maandag begint in Londen de zitting van het Magistrates Court dat moet afwegen of de door Spanje tegen Augusto Pinochet ingediende aanklachten, uitwijzing van de voormalige dictator rechtvaardigen....

Elke beslissing van rechter Bartle zal zeker worden gevolgd door een hoger beroep bij het Hooggerechtshof, van de kant van de advocaten van Pinochet, dan wel van mensenrechten-organisaties. En na een uitspraak van het Hooggerechtshof wacht voor een van beide partijen andermaal de gang naar de Law Lords.

Zodra duidelijk is of Pinochet van de rechterlijke macht mag worden uitgeleverd, ligt de definitieve beslissing bij minister van Binnenlandse Zaken Straw. En ook diens besluit kan weer bij de verschillende gerechtelijke gremia worden aangevochten.

Pinochet werd op 16 oktober 1998 gearresteerd, en het staat vast dat hij, bij leven en welzijn, de komst van het nieuwe millennium in Groot-Brittannië zal meemaken. Ook daarna kan het juridische steekspel zich nog maanden, zo niet jaren, voortslepen. Pinochet (83) verklaarde in januari dat hij ervan uitging in Groot-Brittannië te zullen overlijden.

Volgens zijn zoon lijdt Pinochet aan suikerziekte, heeft hij problemen met zijn hart, prostaat en rug en heeft hij last van depressiviteit. De afgelopen twee weken werd Pinochet twee keer kortstondig opgenomen voor onderzoek. Pinochet woont in een zwaar beveiligd huis in het zuidwesten van Londen. Daar vierde hij op 11 september met Chileense senatoren en zakenlieden de 26ste verjaardag van de coup die hem in 1973 aan de macht bracht.

Advocaat en mensenrechtenactivist Geoffrey Robertson zei tevreden te zijn als Pinochet de rest van zijn leven met advocaten doorbrengt. 'Dat is toch een vorm van marteling. Zij het een iets minder zware dan die waartoe hij zelf opdracht gaf.'

Meer over