'Pinochet is geen moordenaar. Schrijf dat maar op'

'Ik ga morgen naar het vliegveld. Hem ophalen', roept een enthousiaste fan van Pinochet. Op haar hoofd wiebelt een kartonnen hoge hoed in de nationale kleuren....

De emotie is groter dan het geduld om naar verklaringen te luiteren. In de boomrijke straat waar de Fundacion Pinochet is gehuisvest, vieren een kleine honderd Pinochetistas feest. Er klinkt marsmuziek en de vlaggen gaan op en neer. Weinigen kijken naar het kolossale tv-scherm waarop politici en juristen het oordeel ontleden.

'Na vijf maanden strijd is er eindelijk iets positiefs', zegt Roberto Turre (26), een gezette assistent-makelaar. Met andere leeftijdsgenoten hangt hij in de achterbak van een open bestelauto. Op z'n polohemd heeft hij een stoffen naamband, zoals dienstplichtigen op een uniform dragen. Pinochet staat er met fluorescerende letters.

Wat is er in Turre's ogen positief? 'Nu is voor de hele wereld duidelijk dat Pinochet illegaal wordt vastgehouden. Er is maar één zaak overgebleven, waarvan hij niets wist. Dat zullen we bewijzen. Pinochet is geen moordenaar. Schrijf dat maar op', aldus de makelaars-assistent.

Zeven Chileense televisiezenders berichtten vanaf woensdagochtend in alle vroegte non-stop over de zaak Pinochet. De rest van de wereld bestond niet meer. Over het bombardement in Kosovo slechts een halve zin: vanwege de drukte met bommenwerpers zou het speciale vliegtuig van Pinochet misschien niet kunnen landen op het militaire vliegveld. Toen de zitting in Londen begon - om elf uur 's ochtends Chileense tijd - werd het onmiddellijk stil op straat in Santiago. In winkels en kantoren stond de televisie aan. Zelfs in het ziekenhuis waar ontwerpster Miriam Millar (34) moest zijn. Ze is teleurgesteld. 'Ik had gehoopt dat hij terugkwam zodat we weer rust krijgen en ons kunnen bezighouden met andere problemen.'

Rebecca Suriga, een zeventigjarige naaister, bleef thuis voor de uitzending. 'Ik vind het slecht wat hij heeft gedaan, maar ik voel ook medelijden als ik hem zie. Hij is al zo oud.' Het vonnis uit het verre Londen bleek in Santiago voor meerdere uitleg vatbaar. De presentator van de staatstelevisie bleef hardnekkig spreken over 'immuniteit tot 1988'.

Maar bij nabestaanden van slachtoffers waren juichkreten, vreugdetranen en omhelzingen toen de Lords waren uitgesproken. 'Het feit dat Pinochet gevangen blijft is een overwinning', aldus Sol Sierra, voorzitster van de mensenrechtengroep. En haar collega-bestuurder Mireya García: 'We zullen nog meer bewijzen zoeken voor het proces van rechter Garzon.' Op de lijst van de Spaanse rechter staat één geval van dood na marteling na 1988, maar mensenrechtenorganisaties hebben materiaal van nog tenminste 22 martelzaken. Er werd woensdag ook gesproken over het toevoegen van zaken van vermisten. In Chili hebben mensenrechtenadvocaten met succes de these geponeerd dat vermissing juridisch gesproken een ontvoering is die voortduurt tot de dag van vandaag omdat het lijk niet is gevonden.

De regering deed een groot deel van de dag het zwijgen toe. Ze moest studeren op de uitspraak. Pas na zeven uur kwam president Eduardo Frei met een verklaring die in grote lijnen hetzelfde was als de regering bij andere gelegenheden heeft gezegd: ze wil een proces voor Pinochet in Chili.

Na vier uitspraken beginnen alle partijen zich routineus te gedragen. De regering had een kort optreden van de minister voor de tv voorzien die Chilenen zou vragen zich rustig te gedragen, alsmede een bezoek van partijleiders aan het presidentieel Moneda paleis die hun solidariteit zouden komen bewijzen. De Fundacion Pinochet had prominente leden geïnstrueerd niet voor het oog van de camera's te feesten en om vechtpartijen te vermijden, zoals die vorige keer tussen teleurgestelde Pinochetistas en journalisten plaatsvonden. Speciaal voor de journalisten was er een fototentoonstelling over 'slachtoffers, vermoord door het marxisme'.

Meer over