Pinkpop: exceptioneel maar niet representatief voor nu

AMSTERDAM - De 45ste Pinkpop belooft een prachteditie te worden. Een festival dat de Stones, Metallica, Arctic Monkeys en Arcade Fire heeft, is op papier exceptioneel. Maar daarmee is het niet meteen representatief voor de stand van zaken in de popmuziek anno 2014. Hiphop ontbreekt. Vrouwelijke sterren? Niet te zien. Dance? Tussen acht en tien uur maandagavond wordt er twee uurtjes gedraaid om de grachtengordel gerust te stellen. Het prachtweer krijgen we gratis.

The Rolling Stones (zaterdag 21.00-22.30 uur)

Het is makkelijk om cynisch over de bejaarde rockers te doen, eigenlijk al ruim twintig jaar. Toch gebeurt er iets bijzonders als vanavond Keith Richards Brown Sugar inzet. Goed, hij lijkt niet meer in staat de rest van de liedjes tot een goed einde te brengen, maar dan zal Ron Wood bijspringen. En Jagger? Die zingt steeds bralleriger, maar dat maakt niet uit.

Haim (zaterdag 16.00-17.00)

Stoere vrouwen (ja, er zijn er toch een paar) die prettige traditioneel klinkende rockliedjes spelen. De vergelijking met Fleetwood Mac dringt zich op, een compliment.

Afterpartees (zaterdag 17.00 -17.45)

De leukste nieuwe Nederlandse garagerockband. Hun liedjes zijn minstens zo goed als die van landgenoten traumahelikopter en Mozes And The Firstborn, en ze hebben een geweldige podiumuitstraling.

Robert Plant & The Sensational Space Shifters (zondag 20.15-21.15)

De Volkskrant mocht in Londen even naar Plants nieuwe plaat luisteren, bij de grote zanger zelf. Meteen werd duidelijk waarom Plant geen zin heeft in de door gitarist Jimmy Page zo vurig gewenste reünie van Led Zeppelin. Plant is de hardrock van deze iconen volledig ontgroeid en maakt spannende wereldmuziek met vleugjes space-rock, triphop en freakfolk.

Stromae (maandag 15.40-16.40)

De relevantste boeking op Pinkpop. De rijzende ster uit België staat in het daglicht, wat een probleem kan zijn voor zijn bijzondere visuals, een voordeel is wel dat zijn show een uurtje duurt. Zijn huidige show van twee uur is te lang.

Arcade Fire (maandag 19.20-20.40)

Een van de belangrijkste rockbands van de laatste tien jaar, maar nog niet zo groot dat ze op het hoofdpodium Pinkpop kunnen afsluiten. Het is te hopen dat het humeur van voorman Win Butler niet verpest is; de band heeft maandag twee uitverkochte concerten in het Londense Earl's Court achter de rug, en dan is het tweede podium in Landgraaf iets anders.

volkskrant.nl/pinkpop

undefined

Meer over