Pim

Melle Runderkamp en Simon Hendriksen leveren wekelijks een handzame mening waar u gerust mee kunt aankomen bij voetbalvereniging, koffieautomaat of schoonouders.

MELLE RUNDERKAM EN SIMON HENDRIKSEN

Dit is toch een bijzonder geval? Gelden er dan geen andere regels? Hij zal voortdurend over zijn schouder moeten kijken. Want er zijn genoeg mensen die hem zullen aanpakken. Ja, ikzelf niet hoor, begrijp me niet verkeerd. Maar ze zijn er. Ongetwijfeld. En trouwens, wie gaat die beveiliging tegen onze bedreigingen weer betalen? Nou?

Maatschappelijke onrust. De Betrouwbare Mannetjes konden niet wachten. Het was ons al een goed tijdje veel te rustig, maatschappelijksgewijs. Gelukkig is er geen belletje waar de redacties in Nederland harder van gaan blaffen dan van Pim Fortuyn. Dus toen woensdag het proefverlof ter sprake kwam, werden op ons hoofdkantoor de pooltjes weer driftig ingevuld. Stand.nl, Debat op 2, Pauw en Witteman, en kennelijk ook RTL Late Night. De rolodex werd afgestoft. Marten, Simmetje, Eerdmans, baron Oscar von Hammerstein III. Ze zaten er nog steeds in.

Fortuyn. Het is onze eigen discussiedeken. Warm en vertrouwd. En we kennen allemaal onze plek: u laat ofwel de onderbuik ronken of hangt de verstandige elite uit, maar u hoeft niet lang te zoeken waar u staat. Verstand versus emotie, proefverlof versus nekschot, zo zijn nou eenmaal de regels versus ja, wie begint hier nou godverdomme met het overtreden van regels?

De ontbijtopinisten kwamen nog goed op stoom, maar tegen de tijd dat de avondkrant op onze tablet plofte, was iedereen er al zo'n beetje klaar mee. Ja, Pownews had een itempje. Toen wisten we zeker dat het voorbij was. De discussie, sneller weggepoetst dan een voorsprong van Ajax. Daar zaten we dan. Met een vergeefse bak Japanse mix. Iedereen zijn inleg terug.

Was er dan nergens maatschappelijke onrust te vinden? Wime misschien? We haalden onze schouders op. Tuurlijk. Heus zielig. Maar geen rollende traan, geen Henk Bleker, niet die unieke melange van Angola en Budel. Een rapper bovendien. Daar wordt geen mens onrustig van. De begrotingsonderhandelingen dan? Het CDA weggelopen? Echt? Nee, we deden ons best, maar onrustig wilden we er maar niet van worden. Het had van dat proefverlof moeten komen. Maar alleen met hopen op een self fulfilling prophecy door doorlopend te dreigen dat er vast mensen gaan dreigen, creëer je nog geen maatschappelijke onrust.

Pim Fortuyn. Hij komt elk jaar wel een keertje terug, maar goed beschouwd zijn alleen de meest excentrieke fortuynisten nog over. Herdenkingsdiensten worden almaar slechter bezocht, de jaarlijkse bustour wordt steeds schrijnender, en de discussies worden vlakker. De erfenis van Pim is er doorheen gesnoven, en de roes begint steeds pijnlijker weg te ebben. En zo wordt elke keer een klein beetje van de vernislaag afgeschraapt en verliest de herinnering zijn glans. Als we eerlijk zijn, kunnen we het niet meer aanzien. Of u nou een voorstander was of een tegenstander, misschien moeten we Pim nu maar eens laten rusten. Dat lijkt ons voor iedereen het beste.

Voor de volgende week adviseren wij u de volgende mening:

Henk Krol betaalde gewoon geen pensioenpremies zodat niemand ze kon afpakken.

undefined

Meer over