Piloot komt om bij crash luchtshow VS

Twee Amerikaanse gevechtsvliegtuigen die ieder afzonderlijk bezig waren met een luchtshow zijn donderdag neergestort. Daarbij kwam een piloot om het leven.

Een helikopter en een politieauto in Smyrna, na de crash.Beeld REUTERS

In Tennessee crashte een straaljager in Smyrna, zo'n 39 kilometer ten zuidoosten van Nashville. De neergestorte piloot kwam bij het ongeluk om het leven. Het squadron Blue Angels was bezig met de voorbereidingen van een luchtshow. Er vielen geen andere slachtoffers. Er is een onderzoek naar het ongeluk ingesteld.

Op dezelfde dag stortte een F-16 acht kilometer ten zuiden van Colorado Springs neer. Het vliegtuig maakte deel uit van een squadron dat net over het terrein van de Air Force Academy was gevlogen. De luchtshow behoorde tot festiviteiten van geslaagde studenten. De Amerikaanse president Barack Obama was ook onder de toeschouwers. Volgens de basiscommandant kon de piloot zich met zijn schietstoel in veiligheid brengen. Hij bleef ongedeerd maar is voor alle zekerheid naar het ziekenhuis gebracht voor onderzoek. De woordvoerder van het Witte Huis Josh Earnest zei dat Obama de piloot na de examenceremonie heeft bezocht.

Er was geen moment gevaar voor het publiek. Het toestel kwam neer in een open veld waardoor er geen gewonden op de grond vielen. Een onderzoek moet de oorzaak van de crash uitwijzen.

Het vliegtuig dat neerstortte bij Colorado Springs. De piloot bleef ongedeerd.Beeld AP
Meer over