Pijnloos bezuinigen

Hoe dichten we het financiële gat dat het kabinet in ons huishoudboekje slaat? Door eindelijk eens al die polissen en contracten te bekijken en voortaan slimmer op pad te gaan. Acht gespecialiseerde VK-redacteuren geven tips.

TJERK GUALTHÉRIE VAN WEEZEL

*Verzekeren

Er zijn momenten dat de Nederlander het gevaar opzoekt, zoals wanneer het kwik onder 0 daalt en op de vaarten de eerste centimeters maagdelijk ijs liggen. Maar over het algemeen is hij bepaald niet verzot op risico's. Nergens zijn mensen zo goed verzekerd als in Nederland.

Te goed, zo blijkt uit onderzoek. Bedenk maar wat een verzekeraar in principe doet: hij verdeelt risico's en betaalt zichzelf uit de premie die iedereen heeft ingelegd. Gemiddeld genomen verliezen alle verzekerden dus. Daarom adviseren econometristen je alleen te verzekeren tegen risico's die je niet uit eigen zak kunt betalen. Verzekering voor een mobiele telefoon: zonde van het geld. Net als een annuleringsverzekering.

Eenzelfde principe geldt voor het eigen risico bij zorgverzekeringen. Dat wordt volgend jaar verhoogd tot 350 euro en per 2015 inkomensafhankelijk. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders er massaal voor kiezen dat af te kopen door een hogere maandpremie te betalen. Rationeel bekeken is dat voor de meesten zonde van het geld. Wie gezond is en eerdere jaren weinig heeft uitgegeven aan doktersbezoek, is gemiddeld genomen beter af met een lagere premie. Het is dus vaak goedkoper je eigen verzekeraar te zijn. Hou gewoon een paar honderd euro achter de hand voor onverwachte tegenvallers.

Wie zo veel risico psychisch niet aankan, doet er toch goed aan alle polissen nog eens tegen het licht te houden. Die zijn namelijk jaren geleden gesloten. De oude aanbieder is vaak allang niet meer de goedkoopste. Op internet wemelt het van vergelijkingssites.

Veel huishoudens zijn dubbel verzekerd, veelal verzekeringen die te maken hebben met wonen. Op twee manieren voor glasschade of een dubbele inboedelverzekering, doordat geliefden niet de moeite hebben genomen er één op te zeggen toen ze bij elkaar introkken.

Dit jaar is er nog een reden eens flink de stofkam door alle verzekeringen te halen. Wie voor 1 januari zijn verzekering oversluit, betaalt nog de oude assurantiebelasting, die daarna stijgt van 9 tot 21 procent. Scheelt weer een paar tientjes.

*Lenen

Prettig idee om een buffer te hebben als alles even tegenzit. Maar hoeveel spaargeld heb je nodig? Voorlichtingsbureau Nibud heeft daarvoor de site bufferberekenaar.nl gemaakt. Die berekent wat een verantwoord reservepotje is op basis van leeftijd, gezinssamenstelling en inkomen. Voor een modaal gezin ligt die vaak tussen de 10 en de 15 duizend euro.

Uit Nibud-onderzoek over 2008 bleek dat veel huishoudens meer spaargeld aanhouden. Daar kunnen goede redenen voor zijn, maar vaak is het zonde van het geld. Helemaal nu de rente op spaarrekeningen zeer laag is. Dat kan vaak beter worden besteed.

Bijvoorbeeld door schulden af te lossen. Want tegenover spaargeld staan veel Nederlanders elders vaak ook nog in het krijt. In het geval van consumptief krediet is de rekensom simpel: direct aflossen. Voor een schuld op de creditcard of een auto op afbetaling moet vaak ruim 10 procent rente worden afgerekend.

Dan is er de hypotheek. De rente daarop ligt nu rond de 5 procent. Maar door de hypotheekrenteaftrek is dat voor de meeste huizenbezitters netto 3,8 procent en 2,4 procent voor de mensen in het hoogste belastingtarief. Vooral voor mensen met een middeninkomen kan de maandlast dus iets omlaag door af te lossen. De winst lijkt beperkt - 1.000 euro aflossen scheelt per maand 3 euro - maar maand op maand, jaar op jaar, tikt toch het aan.

Oud-studenten met een studieschuld kunnen ook eenvoudig besparen. De rente op die schuld is de laatste jaren laag, ruim onder de 2 procent. Dan is doorsparen en de buffer laten groeien, financieel gezien, dus voordeliger. TGvW

*Energie

Van elke euro die een gezin uitgeeft, gaat ongeveer 6 cent naar gas en licht: gemiddeld rond de 140 euro per maand. Die relatief hoge kostenpost is voor de meeste Nederlanders geen reden flink te shoppen, terwijl dat meestal loont. Vooral voor de jaarcontracten is veel concurrentie. Gaslicht.nl is een van de vergelijkingssites die het overzicht heeft.

De beste besparing is natuurlijk minder energie gebruiken. Hoe hard milieu- en consumentenorganisaties afgelopen jaren ook hebben geroepen, veel huishoudens doen amper moeite te besparen. Er zijn grote investeringen die op termijn geld opleveren, zoals de isolatie van een huis en het vervangen van een oude cv-ketel. Ook het vervangen van energieslurpers zoals oude ijskasten levert geld op. Daarnaast zijn jaarlijks tientallen tot honderden euro's te verdienen door je gedrag aan te passen: Thermostaat een graadje lager en niet 's nachts laten aanstaan, een minuutje minder douchen, de vriezer regelmatig ontdooien zodat alle energie niet opgaat aan het in stand houden van een enorme ijsmassa. Op bespaartest.nl staan tips. TGvW

*Eten

Eten bij een sterrentent bewaren we even voor een speciale gelegenheid. Maar dat wil niet zeggen dat we meteen culinair door de knieën moeten voor het eerste de beste eetcafé. De grootste schat van restaurantgids Michelin zijn niet de sterren die elk jaar weer de meeste aandacht trekken, maar de Bibs.

Een Bib - te herkennen aan het kopje van het bandenmannetje - staat in de Rode Gids voor goed eten tegen een schappelijke prijs. In een Bib-restaurant eet je een drie gangenmenu voor 35 euro. Het zijn restaurants die zelden tegenvallen. Precies wat je zoekt. Toevallig zijn de nieuwe Bibs deze week bekendgemaakt. Twintig restaurants hebben er een gekregen. Daaronder zijn bekende restaurants als Van Vlaanderen in Amsterdam (dat ooit een ster had), In den Rust in Rotterdam en Le Vieux Jean in Delft. Nederland telt nu in totaal 105 restaurants met een Bib, verspreid over het hele land.

Wie dit jaar toch nog bij een ster wil eten, maar niet veel geld wil uitgeven, moet meedoen aan Dining with the stars, de restaurantweek waar alleen sterrestaurants aan meedoen. In die week kun je daar eten tegen gereduceerd tarief. De Dining with-the-starsweek is van 26 november tot 4 december. Reserveren kan vanaf 14 november.

Er is ook een hoop buiten sterren en Bibs. De nieuwe trend in de gastronomie heet bistronomy: goed verzorgd bistro-eten tegen een vriendelijke prijs. In Amsterdam heb je Cafe Modern, in Rotterdam de Eenhoorn, in Nijmegen de Nieuwe Winkel. Zaken die op deze manier werken, duiken overal op.

*Bellen

Telefoneren is goed mogelijk zónder telefoon. Bellen via internet was al meer of minder rijp in 1998, maar voip (voice-over-IP) nam pas vijf later een grote vlucht toen een Zweed en een Deen Skype introduceerden.

Om te kunnen skypen heb je slechts een internetverbinding nodig, de software van Skype en een pc met microfoon en luidspreker.

Om kostenloos te kletsen is het wel zaak dat ook de familie, vrienden en bekenden met Skype bereikbaar zijn. Anders gaat ook bij deze dienst een teller lopen. Alternatieven voor Skype zijn FaceTime (alleen op Apple-producten) en Google Voice- en Videochat.

Wie toch een hoorn wil vasthouden, kan voor minder dan twee tientjes een voor voip geschikt toestel kopen. Die plug je in de usb-poort van de pc.

Opzegging van de vaste lijn bij KPN scheelt ruim 11 tot bijna 36 euro per maand (afhankelijk van het soort abonnement) aan vaste lasten, plus de kosten van gesprekken.

Wie nog geen afscheid wil nemen van zijn (mobiele) telefoon, kan ook Skype op zijn iPhone, Android-toestel of Windows Phone 7 installeren. Met een wifiverbinding (draadloos internet) belt u dan thuis of op een gratis hotspot in hotel of bibliotheek zonder kosten met andere Skype-contacten.

Kijk thuis ook eens naar het internetpakket; een snellere en dus duurdere verbinding via de kabel of adsl levert bij gewoon gebruik (surfen, e-mail) geen enkele tijdwinst op. Met de overstap naar een lagere internetsnelheid kunt u tussen de 10 tot 30 euro per maand op de vaste lasten bezuinigen. KPN en Ziggo rekenen niets voor zo'n downgrade, UPC maximaal 25 euro.

*Kortingsites

Internet is ook een uitstekend middel om producten voor nop in huis te halen. Zie daarvoor websites als mooigratis.nl, allesvoorniks.nl en gratisdeals.nl. Voor kortingen bent u aan het goede adres op korting.nl, dagaanbiedingen.nl en groupon.nl. De goedkoopste prijs vinden voor een product kan op kieskeurig.nl, beslist.nl, prijsvergelijk.nl en tweakers/pricewatch (alleen voor spullen met een stekker of een snoer). PvA

*Reizen

U kunt natuurlijk een zogeheten Travel Hacker worden, reizigers die permanent het internet afspeuren naar extra airmiles en hotelaanbiedingen. Even googelen en u komt terecht in een nogal Amerikaanse wereld van webfora en sms-alerts tegen betaling. Maar ja, dat is bijna een aparte levensstijl. De grootste reisuitgaven blijven transport en slapen. Voor het zoeken naar vliegtickets loont het om websites als Kayak.com, Scyscanner.nl en Momondo.nl te laten zoeken naar de beste deals. Treinreizen zijn stukken goedkoper als u een half jaar van tevoren boekt. Cruisereders bieden vaak lastminute aanbiedingen van 400 euro per week.

Wie zomaar een hotel boekt, betaalt de zogeheten rackrate, de prijs die achter op de kamerdeur hangt. Zoek naar een betere prijs op bookingssites, vraag desnoods de reserveringsmanager of het ergens nog goedkoper kan, vraag altijd om een betere prijs dan de rackrate. U kunt ook blind boeken, bijvoorbeeld via hotwire.com. Daar vind je luxe hotels in alle steden die niet met forse korting op internet willen staan. Na betaling, hoor je waar je slaapt.

Via vakantieveilingen.nl bied je zelf een prijs. Je moet er alleen voor zorgen dat niemand over je bod heengaat. Tip: zet eerst zo laag mogelijk in en plaats enkele seconden voor de deadline een laatste bod. Haal ook je neus niet op voor hostels, die worden steeds beter. Probeer eens de Generator-keten (Berlijn, Kopenhagen, Londen, Hamburg, Venetië en Dublin, vanaf 15 euro).

U kunt ook gratis slapen. Door op andermans huis te passen via websites als housecarers.com en mindmyhouse.com. U kunt op andermans bank crashen via couchsurfing.com of je huis tijdelijk ruilen via sites als homeexchange.com en intervac-homeechange.com. Gaat vrijwel altijd goed.

Wie bereid is te werken, kan wereldwijd op een boerderij terecht via Wwoof.org of aanmonsteren op een zeiljacht met findacrew.net of desperatesailers.com. Echt, dan bent u er helemaal uit. Tot slot: koop voor een stedentrip een zogeheten City Pass op internet. Dat scheelt geld voor openbaar vervoer en toegangskaartjes.

*Kleren

We hebben, na jaren van overconsumptie, genoeg om aan te trekken. En om er leuk uit te zien, heeft u niet altijd nieuwe kleding nodig.

Verdiep u in het tweedehands aanbod. Zelfs op Marktplaats wordt designerkleding verhandeld. Ook op eBay en designer-vintage.com vindt u veel tweedehands designerkleding. Let wel op dat u geen namaak koopt.

Nieuwe afgeprijsde designerkleding vindt u online bij theoutnet.com, de dumpsite van het prijzige net-a-porter.com

Koop tegendraads. De beste deals krijgt u door tijdens de uitverkoop in het najaar slippers en bikini's voor volgend jaar zomer te kopen. Winterhandschoenen koopt u in mei, wanneer de allerlaatste handschoenen voor een prikkie in de winkel liggen.

Onderschat uw eigen creativiteit niet. Waarom niet zelf maken? Schrijf u desnoods in voor een naaicursus. Vooral kinderkleding is tamelijk eenvoudig zelf te maken. De goedkoopste stoffen vindt u op de markt.

Ruilen. Ruil eens één of meerdere kledingstukken met vrienden. U heeft immers allemaal genoeg kleding. Zo scoort u iets nieuws zonder dat u geld uit hoeft te geven.

Zorg goed voor uw kleding. Breng kleding naar de stomerij als dat in het etiket staat. Was lingerie met de hand. Breng uw schoenen op tijd naar de schoenmaker. Als u uw kledingstukken goed verzorgt, gaan ze langer mee.

Doe mee aan de Free Fashion Challenge, een initiatief dat deelnemers uitdaagt een jaar geen kleding te kopen. Iedereen kan meedoen via freefashionchallenge.com

*Boodschappen

Bezuinigen op boodschappen gaat niet altijd gepaard met kwaliteitsverlies. Over goed en gezond eten bestaan mythen die het waard zijn te ontrafelen. Zo zijn blikgroenten absoluut niet ongezonder dan verse, hooguit bevatten ze iets meer zout dan het echte werk.

In 2012 presenteerde de Canned Food Alliance de resultaten van een onderzoek dat werd uitgevoerd door de Tufts University in de Verenigde Staten. Onderzoeksleider Cathy Kapica constateerde dat of consumenten hun groente nu vers, ingevroren of ingeblikt kopen, de belangrijke voedingsstoffen gelijk zijn. Absolute topper zijn tomaten in blik of karton; door het koken bevatten die zelfs meer gezonde bestanddelen dan verse tomaten.

Een doorgewinterde culi als Nigella Lawson weet ook hoe ze goedkope kweekvis of kip kan opwaarderen ('how to prepare an inferior chicken'). Haar oplossing: maak een marinade waarvan het hoofdbestanddeel een flinke hoeveelheid citroen is en laat daarin uw waar enige tijd trekken.

Als u onoverkomelijke bezwaren hebt tegen het eten van goedkope vis of kip, dan is een bestaan als vegetariër misschien een optie. Peulvruchten zijn eiwit- en vezelrijk en bovendien een goedkoop alternatief voor vlees.

*Ga niet scheiden

Werkende tweeverdieners met een inkomen tussen de 65 en 90 duizend euro springen er in 2014 beter uit dan de alleenverdiener met dat inkomen. Sowieso is samenwonen veel goedkoper dan alleen wonen en is scheiden veel duurder dan getrouwd blijven; alleen de advocaat kost al 150 tot 200 euro per uur. De beste manier om een scheiding te voorkomen is: niet trouwen. Trouwt u toch, doe het dan op huwelijkse voorwaarden. Bent u al getrouwd en ook nog in gemeenschap van goederen (wat 67 procent van de gehuwde stellen doet) én vindt u het behoud van koopkracht belangrijker dan het behoud van levensgeluk, dan zijn er twee opties.

Zorg dat u getrouwd blijft. Word niet verliefd op een ander, ga niet vreemd en vervul netjes uw echtelijke plicht: lay back and think of the koopkrachtwolk. Neem een flitsscheiding en ga zo snel mogelijk samenwonen (níét trouwen! Nooit meer trouwen!) met uw nieuwe geliefde. Kies in alle andere gevallen voor optie : ga scheiden, huur of koop iets voor uzelf. U betaalt u scheel, maar geniet van uw vrijheid.

*Eerste Hulp

Het premie-oproer deed misschien anders vermoeden, maar voor zorg zijn we in principe bereid ons suf te betalen. Dat kan anders.

Tip één: ga alleen naar de dokter als het echt, echt nodig is. Aan ieder lichaam mankeert wel wat en aan ieder lijf valt wel wat te verbouwen. Dat wil niet zeggen dat u er ook gelukkiger en gezonder van wordt. Kijk vooral uit met scans - veel dingen kunt u beter niet weten. Die 'total body scans' van 1.500 euro per stuk? Levensgevaarlijk. Ze leveren meer ellende dan gezondheid op. Dat kan menig radioloog bevestigen.

Een bezoek aan de spoedeisende hulp kost zonder verwijzing straks 50 euro. Wat dat betreft kan het helemaal geen kwaad iets langer te wachten met uw doordeweekse kwaaltjes. Slechts 11 procent van de bezoekers aan de spoedeisende hulp heeft ook echt spoedeisende hulp nodig.

Dan nog iets wat u al wist: stoppen met roken levert een vakantie per jaar op. En tien jaar langer leven.

*Uitgaan

De Last Minute Ticketshop van het Uitburo biedt kaartjes voor halve prijs voor dezelfde avond bij theaters en concertzalen in Amsterdam (dagelijks), Rotterdam (donderdag t/m zondag) en Groningen (op vrijdag en zaterdag). Dat zijn heus niet altijd voorstellingen of concerten van minder allooi (lastminuteticketshop.nl rotterdamsuitburo.nl/lastminutes).

Kies voor een sneakpreview als u naar de film gaat. Welke film het is weet u niet, laat u verrassen. Kost ongeveer 5 euro (filmladder.nl). Of koop een filmabonnement zoals de Pathé Unlimited kaart of de Cinevillepas.

Een concert- en theaterabonnement kunt u ook met anderen delen, dat is goedkoper dan losse kaarten aanschaffen.

Kies eens voor een openbare repetitie van klassieke orkesten en theatergroepen. Die zijn gratis. Zoals de lunchconcerten in het Concertgebouw in Amsterdam of van Het Residentie Orkest in Den Haag.

Kijk eens op Marktplaats of bij culturele evenementen op Facebook waar soms wanhopige ticketbezitters voor een kleine prijs van hun kaartje af willen. Onder de naam 'Marktplaats Aanbieding' zijn culturele aanbiedingen te vinden. Let wel op waar u een ticket koopt. Veel sites lijken officieel, maar blijken handelaren die tickets verkopen tegen woekerprijzen. De site weetwaarjekoopt.nl scheidt het kaf van het koren.

Op sommige dagen zijn musea gratis. Zoals tijdens het Museumweekend (6 en 7 april 2013), Dag van de Architectuur (22 en 23 juni 2013) en de Open Monumentendag (14 en 15 september 2013). Het loont ook op de website van musea te kijken. Het Van Abbemuseum in Eindhoven vraagt bijvoorbeeld geen toegang elke eerste donderdagavond van de maand vanaf 17 uur. Het Nederlands Fotomuseum is op woensdag gratis toegankelijk.

Een bod bij Ticketveiling.nl kan veel geld schelen. Neem het optreden van het Lost & Found Orchestra over twee weken in het Koninklijk Theater Carré. Twee kaarten (normaal 88 euro) gingen deze week weg voor 30 euro. Met een abonnement op digitale nieuwsbrieven van concert- en theaterzalen, bent u als eerste op de hoogte van kortingen en aanbiedingen.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) verstrekt ook bespaartips.

nibud.nl

undefined

Meer over