Pijbes naar Rotterdamse cultuurstichting van steenrijke ondernemersfamilie

Wim Pijbes, oud-directeur van het Rijksmuseum en Museum Voorlinden in Wassenaar, heeft een nieuwe baan. Hij is directeur geworden van de Stichting Droom en Daad, die kunst en cultuur in Rotterdam wil bevorderen.

Wim Pijbes was eerder directeur van Museum Voorlinden en het Rijksmuseum. Beeld anp
Wim Pijbes was eerder directeur van Museum Voorlinden en het Rijksmuseum.Beeld anp

De stichting is opgericht door een 'van oorsprong Rotterdamse ondernemersfamilie'. Pijbes wil niet zeggen om welke familie het gaat. Volgens bronnen is hij eind vorig jaar gepolst voor deze nieuwe functie door Martijn van der Vorm, de president-commissaris van investeringsmaatschappij HAL.

De familie Van der Vorm is steenrijk en heeft al een goededoelenorganisatie, Stichting De Verre Bergen, die zich sinds 2011 inzet voor 'een sterker en beter Rotterdam'. Deze stichting investeert veel in sociale projecten, maar draagt ook 20 miljoen euro bij aan de bouw van het Collectiegebouw, het nieuwe 'open' depot van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

International Film Festival Rotterdam

Pijbes wil niet bekendmaken hoeveel geld de nieuwe stichting kan inzetten voor cultuur in de havenstad. 'Maar we hebben voldoende slagkracht om het verschil te kunnen maken', zegt hij. Het eerste project dat de nieuwe stichting steunt, is het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Pijbes: 'We willen investeren met het oog op de lange termijn en helpen om het festival een sprong te laten maken.'

Meer over