Pietje uit Groningen is terug in Nederland, als Trumps ambassadeur

Trumps nieuwe ambassadeur in Den Haag emigreerde 60 jaar geleden naar de VS. Daar groeide hij uit tot een echte hardliner: wars van abortus, homohuwelijk en islam.

Michael Persson
Pete Hoekstra en Donald Trump op campagne in 2015. Beeld
Pete Hoekstra en Donald Trump op campagne in 2015.Beeld

Met de benoeming van Pete Hoekstra (63) tot Amerikaans ambassadeur in Den Haag heeft Donald Trump een Nederlander in Nederland neergezet. Maar het is wel een Nederlander uit het Nederland van de jaren vijftig.

Piet Hoekstra emigreerde op 3-jarige leeftijd met zijn ouders uit Groningen naar Amerika en belandde in Holland, Michigan, een conservatieve enclave die halverwege de 19de eeuw is gesticht door een groep Nederlanders onder leiding van de gereformeerde dominee Albertus van Raalte. Het plaatsje laat zich voorstaan op zijn 'klassiek Amerikaanse verhaal van hard werk, veerkracht en triomf' - een verhaal dat wordt weerspiegeld in het grote aantal ondernemers, en de rijkdommen die sommigen van hen hebben vergaard. Uit de regio komen ook mensen als de steenrijke huurlingenbaas Eric Prince en zijn zus Betsy DeVos, de huidige minister van onderwijs.

Babyboomer Pete Hoekstra voer mee op de stroom van welvaart. Hij haalde een MBA en ging werken bij een kantoormeubelfabrikant in het nabijgelegen Zeeland, waar hij opklom tot marketingdirecteur.

Maar hij voelde zich geroepen tot de publieke zaak. Hij zat tussen 1993 en 2011 in het Huis van Afgevaardigden (iets langer dan de twaalf jaar die hij zelf als maximum had gesteld), en deed daarna een gooi naar het gouverneurschap van Michigan en een zetel in de Senaat, twee races die hij verloor. Tijdens de senaatscampagne in 2012 raakte hij verwikkeld in een rel omdat tijdens de Super Bowl, de finale van het American Football-seizoen, een reclamespot werd getoond waarin Hoekstra een stereotype Chinese liet zeggen dat zijn Democratische tegenstander zo goed voor China was. De beschuldigingen van racisme kwam Hoekstra in die race niet meer te boven.

Conservatieve christen

Hoekstra, een conservatieve christen die tegen abortus en homohuwelijk is, was een van de voormannen van de Tea Party, het smaldeel dat vanaf 2010 de stemming in de Republikeinse partij is gaan bepalen. In die hoedanigheid werd hij een belangrijke stem in de partij. De anti-Obama retoriek van deze rechterflank was de geluidsgolf die steeds radicale politici voortbracht, en die uiteindelijk tot de succesvolle kandidatuur van Donald Trump heeft geleid.

Hoekstra, die aanvankelijk John Kasich steunde, heeft zich ontpopt tot belangrijke steunpilaar van Trump. De mannen hebben elkaar vooral gevonden op het immigratiedossier: Hoekstra is een felle bestrijder van de radicale islam, die voor hem overeenkomt met de gewone islam.

Pete Hoekstra spreekt namens de Republikeinen op een bijeenkomst waar gedemonstreerd wordt tegen een hervorming van de zorg in Amerika, in 2009. Beeld epa
Pete Hoekstra spreekt namens de Republikeinen op een bijeenkomst waar gedemonstreerd wordt tegen een hervorming van de zorg in Amerika, in 2009.Beeld epa

De 'geheime jihad', noemde Hoekstra dat in een speech tijdens het Freedom Center Restoration Weekend van de anti-islam activist David Horowitz in 2015. Het thema van dat weekend: de opkomst van Eurabia, dat 'tien, vijftien jaar' voorligt op de situatie in Amerika. Islamitische burgerrechtenbewegingen zijn volgens Hoekstra alleen maar dekmantels van organisaties als Hamas. Hun activiteiten zijn 'fase 1'. Dan komt fase 2, aldus Hoekstra, de fase waarin Europa al verkeert, en wat hij probeert 'bloot te leggen'.

Nederland was een goed voorbeeld, zei hij. 'Chaos in Nederland. Er zijn no-go zones. Er worden auto's verbrand. Er worden politici verbrand. En de geschiedenis van Nederland is die van consensus. Dat noemen ze de polderstrategie.'

Hoekstra's nominatie moet nog worden goedgekeurd door de Senaat, maar hij heeft brede steun in zijn partij. Republikeins afgevaardigde Bill Huizenga (uit Zeeland, Michigan) zei dat 'Pete's achtergrond en diepe wortels in de Nederlandse gemeenschap in West-Michigan' hem 'uitermate geschikt' maken voor de baan van ambassadeur.

Meer over