Pieter Kronenberg 1947-2013

Pieter Kronenberg was een uitstekend journalist, alhoewel hij niet altijd even genuanceerd was.

PETER DE WAARD

Het was een echte armenbegrafenis. Op 21 augustus werd de kist van Pieter Kronenberg gesloten door Jan Fischer, eigenaar van hotel Van der Werff op Schiermonnikoog, en voormalig omroepcoryfee Wibo van de Linde. De andere aanwezigen waren Kronenbergs huisarts Jan Paul Verdenius en zijn pedicure Tjitske Gritter.

Kronenberg - ooit gevierd journalist - viel op 10 augustus van de trap in zijn huis in het Friese Heeg en brak zijn nek. Vier dagen lag hij aan de beademing. Hij had geen partner of kinderen en met zijn familie was hij gebrouilleerd. Wel had hij een uitvaartpolis, maar daar had de bank beslag op gelegd omdat zijn huis 'onder water' stond. De gemeente wees daarop de uitvaartondernemer aan.

Zijn vader was schoolhoofd in het Gelderse Eefde. Pieter Kronenberg volgde de hbs en ging later economie studeren in Tilburg. Journalist zijn was toen al zijn ambitie. Hij slaagde erin een baantje te krijgen bij Het Financieele Dagblad waar toentertijd Louis Metzemaekers de hoofdredacteur was. In 1969 zag hij een advertentie waarin een bureauredacteur werd gevraagd voor AVRO's Televizier. Hij werd uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek met directeur Siebe ('Die rooie rothonden... van mij mogen ze ze vier maal klieven!') van der Zee. Bij herenmodezaak New England schafte hij een net pak aan. Kronenberg bleek een van de tachtig sollicitanten te zijn. Hij sloeg zich goed door het gesprek heen totdat Van der Zee naar zijn politieke voorkeur vroeg: D66. Tot zijn verbazing volgde wel een uitnodiging voor een tweede gesprek in Hotel Schiller in Amsterdam. Hier zat de voltallige redactie van de actualiteitenrubriek: Jan Scholtens, Pieter Varekamp, Cees van Drongelen en eindredacteur Wibo van de Linde. De ontmoeting bestond uit de gang naar de stamkroeg van de redacteuren aan het Rembrandtplein. Daar werd Kronenberg getest op drankbestendigheid en bleek al te zijn aangenomen. Het was een gouden greep. Hij leefde voor zijn werk en maakte een bliksemcarrière: van newsgetter en coördinator tot people's manager. Van de Linde nam hem in 1974 mee als redactiechef naar TROS Aktua. Drie jaar later mocht hij in Monte Carlo een internationale prijs in ontvangst nemen vanwege de reportage Oorlogsdossier Pieter Menten die hij had gecoördineerd.

Het waren zijn gouden jaren. De band met de collega's was ongekend hecht. Iedere jaarwisseling werd groot feest gevierd op Schiermonnikoog bij hotel Van der Werff. Van de Linde vertrok in 1984. Kronenberg bleef nog twee jaar aan als redactiechef bij TROS Aktua. Daarna was hij nog vijftien jaar actief in diverse functies. Zo werkte hij onder meer voor Joop van den Ende Theaterproducties en was perswoordvoerder van het mislukte Sport 7-kanaal van Ruud Hendriks. Ook was hij woordvoerder van Ed Nijpels. Hij sloot zijn carrière af bij het Rode Kruis. Kronenberg keek echter met de meeste voldoening terug op zijn tijd in de journalistiek. Wibo van der Linde schetst hem als een man die zwart-wit tegen de wereld aankeek. 'Diplomatie was niet zijn sterkste eigenschap. Als journalist is dat nog niet zo erg. Zeker als je voldoende feedback krijgt van collega's. Maar als je er alleen voorstaat, gaat het vaak mis .'

In 2001 verhuisde hij van Amsterdam naar Heeg. Aanvankelijk was hij nog actief in het verenigingsleven, maar later trok hij zich steeds meer terug. Zijn favoriete bezigheden waren het lezen van de krant en het kijken naar de BBC. De laatste maanden voelde hij zich minder goed en klaagde over zijn gezondheid.

undefined

Meer over