Pieter Daens, Philip Snijder en Thomas Piketty

En hier nog Duitse plattelandsverhalen, een leeswijzer voor de econoom Piketty, prikkelende essays van Joost de Vries en andere interessante net verschenen titels.

Onze redactie

Verzameld Werk

Vóór de film en de musical was er de roman: Pieter Daens of Hoe in de negentiende eeuw de arbeiders van Aalst vochten tegen armoede en onrecht (De Arbeiderspers; euro 29,95) van Louis Paul Boon uit 1971. Een grote historische roman, gebaseerd op een vracht aan bronnenonderzoek over de sociale strijd in Boons geboortestadje. Het verhaal over de 19de-eeuwse rebelse priester Adolf Daens en zijn broer de uitgever Pieter. Het leven van de priester, een gelovige socialist, diende anno 1971 ook als goede les voor iedereen die zich links of progressief wilde noemen. Nu heruitgegeven als deel 15 van het Verzameld Werk.

null Beeld Klerck
Beeld Klerck

Nacht voor het feest

Van herinneringen en verhalen die hij op het Brandenbrugse platteland opving, smeedde Saša Stanišic (1978), die als 14-jarige emigreerde vanuit Bosnië-Herzegovina naar Duitsland, zijn roman Vor dem Fest, nu vertaald door Annemarie Vlaming als Nacht voor het feest (AmboAnthos; euro 19,99). Achterin onthult de auteur waar precies we zijn boek moeten situeren, want hij dankt de bewoners van Fürstenberg, Fürstenfelde, Fürstenwalde, Fürstenwerder en Prenzlau.

De volcontinu

Ik was net tien jaar oud', is de eerste zin uit de roman-in-verhalen De volcontinu (AtlasContact; euro 19,99) van Philip Snijder, 'Onze woning had maar één slaapkamer, waarin tegenover het bed van mijn ouders ook het mijne stond.' Ineens moet moeder 's nachts kreunen, vader holt naar de telefooncel buiten, en opoe vertelt de jongen wat er gebeuren gaat: 'Dag, pik, je krijgt een broertje of zussie, hè?'

null Beeld nvt
Beeld nvt

Vertrek van station Atocha

Een schrijver die roem heeft vergaard en op het punt staat vader te worden: het zou kunen dat Ben Lerner (1979), wiens debuut Vertrek van station Atocha (2011) lovend is ontvangen, niet ver heeft hoeven zoeken naar stof voor zijn tweede roman. In 22.04 (AtlasContact; euro 19,99), vertaald door Arthur Wevers, maakt hij van de roman iets totaal nieuws, aldus een enthousiaste Rachel Kushner.

null Beeld nvt
Beeld nvt

Waarom filosoferen

Het einde van de grote verhalen, is een redelijk bekende slogan geworden. Hij stamt van de in 1998 overleden Franse filosoof Lyotard. Met de term 'grote verhalen' richtte die zijn pijlen tegen vooruitgangsideologieën als het socialisme, de vrije markt of de democratie. Zij zouden het doel uitdrukken waarheen de moderne maatschappij zich zeker zou ontwikkelen. In plaats hiervan lanceerde Lyotard de leus dat we in een verbrokkelde postmoderne maatschappij leven, waarin wetenschap en technologie in plaats van filosofische ideeën bepalend zijn. Zijn manifest Het postmoderne weten werd ook bij ons populair. Achteraf vond Lyotard zelf dit boek te weinig filosofisch. In een aantal kleinere, deels in het Nederlands vertaalde teksten, die om dezelfde centrale idee draaiden, toonde hij zich inderdaad een veel subtieler denker. Daar is nu Waarom filosoferen aan toegevoegd (Klement, euro16,95). Het betreft vier inleidende lezingen die Lyotard in 1964 voor eerstejaarsstudenten hield. Het gaat hem niet zozeer om het doorgeven van filosofische ideeën, maar om het proces van het filosoferen zelf.

Kapitaal

Thomas Piketty, die volgende maand Nederland zal bezoeken om zijn vuistdikke Kapitaal in de 21ste eeuw aan te prijzen, wordt handzaam samengevat door Victor Broers in Thomas Piketty's Kapitaal (Prometheus Bert Bakker; euro 12,50). Broers schetst daarnaast het debat over de stelling van Piketty dat het vermogen zich bij een steeds kleinere groep rijken ophoopt en dat zo de ongelijkheid verder toeneemt. Enigszins pedant relativeert Broers de conclusies die Piketty op grond van zijn jarenlange onderzoek naar de vermogens vanaf de 18de eeuw trekt.

null Beeld nvt
Beeld nvt

Vechtmemoires

De mannen in de boeken van Tommy Wieringa zijn meer buitenkant dan binnenkant, en soms lijkt hij 'misschien meer bezig met het pleasen van zijn crowd dan met zijn personages'. Dat stelt Groene-recensent en schrijver Joost de Vries (1983) in een van de prikkelende essays uit Vechtmemoires (Prometheus; euro 17,95).

null Beeld nvt
Beeld nvt

Binnenkort in dit theater

In Binnenkort in dit theater bundelt Ester Naomi Perquin, tot dusver bekend als dichteres, een aantal proza-miniaturen (Van Oorschot; euro 15,00). Ze kijkt wel eens in haar mapje 'ongewenste e-mail', om daar wonderlijke teksten aan te treffen, zoals die van Peter Wong uit China, die bij een grote bank werkt: 'Erkennen, begint hij poëtisch, ik heb een wederzijds zakelijk voorstel van wederzijds belang met u in delen.' Ester vindt het ontroerend dat Peter uit China aan haar heeft gedacht.

null Beeld nvt
Beeld nvt

Schlump

In 1928 verscheen de pacifistische roman Schlump van Hans Herbert Grimm. In 1933 werd het boek door de nazi's op de brandstapel gegooid. Dit jaar werd Schlump herontdekt, en nu is het vertaald door Wim Scherpenisse (Ambo Anthos; euro 22,99).

Meer over