Piet in eerste Sinterklaasjournaal 'gewoon' zwart

Voor veel kinderen is het dezer dagen de belangrijkste bijzaak van het leven. Dus keken ze maandag weer massaal naar het Sinterklaasjournaal op NPO 3. Net als allerlei volwassenen, al dan niet vanwege de grote  rol die het programma speelt in het nationale pietendebat. De eerste aflevering van dit seizoen leverde meteen een nieuwtje op: ook dit jaar doen er weer zwarte pieten mee. 

Dieuwertje Blok, presentator van Het Sinterklaasjournaal. Beeld anp
Dieuwertje Blok, presentator van Het Sinterklaasjournaal.Beeld anp

Toch lijkt het te vroeg voor boze ingezonden brieven of de conclusie dat Zwarte Piet dit jaar wél zwart blijft. Gisteravond waren slechts twee helpers van Sinterklaas in beeld, het ligt voor de hand dat later deze week alsnog polderpieten opduiken met een andere kleur. Vorig jaar gebeurde zoiets in de derde aflevering, toen er met spoed vrijwilligers nodig waren. Na iedere afdaling door de schoorsteen zaten er meer roetvegen op de wangen van de vele aspirant-pieten.

Opapiet luidde in november 2014 het nieuwe tijdperk van het Sinterklaasjournaal in. 'De kleur van een piet, dat is maar bijzaak', zei hij. De NTR kiest sindsdien voor gevarieerde pieten. Het is onbekend wat de makers nu weer hebben bedacht, maar het is onwaarschijnlijk dat de omroep terugkeert naar de traditionele invulling van het kinderfeest.

Het tv-programma oogde maandag vertrouwd, met in de studio Dieuwertje Blok ('Hallo allemaal, daar zijn we weer'), reportages van Jeroen Kramer en Dolores Leeuwin en gastrollen van onder anderen oud-Journaallezer Harmen Siezen. Blok sprak via een 'satellietverbinding' met Pietje Paniek en Huispiet. Beide zwarte pieten hadden geen bevredigend antwoord op een kijkersvraag: hoe komen pieten eigenlijk een huis zonder schoorsteen binnen? Ook de Sint ging een antwoord uit de weg, maar er is hoop: kinderen kunnen de NTR foto's sturen van hun huis, dan zoekt hij uit welke alternatieve routes er zijn.

Op sociale media was het voer voor speculatie: als pieten niet door de schoorsteen binnenkomen, worden zij dan nog wel vies? Of worden de roetveegpieten dit jaar vervangen door geheel witte pieten? Dat zou gevoelig kunnen liggen - niet bij de gemiddelde kleuter, wel bij sommige meerderjarige kijkers. De NTR hoopt dat zij, en hun tegenpolen, zich in dat geval volwassener zullen gedragen dan vorig jaar.

Meer over