Reportage

Pier van Scheveningen moet weer hip worden

Na ruim anderhalf jaar gesloten te zijn geweest, gaat de pier van Scheveningen zaterdag weer open. Het Van der Valkrestaurant heeft plaatsgemaakt voor kleinschalige horeca en winkeltjes. 'Het wordt een mini-festivallocatie.'

Strandgangers passeren de Scheveningse pier. Beeld anp
Strandgangers passeren de Scheveningse pier.Beeld anp

Gras op het terras van het voormalig Van der Valkrestaurant, rottende planken op het bovendek, een hoop roest dat het wit-blauwe stalen eiland moet voorstellen waar ooit de Jules Verne-tentoonstelling 'Twintigduizend mijlen onder de zee' te bewonderen was: zo troffen vastgoedbedrijf KondorWessels Vastgoed en DanZep Hotels BV de Scheveningse pier vorig jaar november aan. Eind 2013 werd hij gesloten, omdat de veiligheid van de bezoekers na jaren van achterstallig onderhoud niet meer te garanderen was. Toch zagen de bedrijven er brood in, en telden er 3 miljoen euro voor neer. Zaterdag heropent de pier. Met veilig bovendek en vertrouwen in de toekomst.

null Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Het onderdek is nog in opbouw en afgeplakt voor bezoek, maar als je de trap naar boven neemt tref je een gloednieuw bovendek. Althans, niet helemaal nieuw: elke oude plank is losgehaald en gecontroleerd, vertelt projectdirecteur Jasper Stam van KondorWessels. Het kleurverschil in het dek laat zien dat de goede planken hergebruikt zijn. Dat was veel werk, 'maar op een mooie dag is dat toch het mooiste werk wat er is?' De horecatentjes op het dek zijn nog dicht, de geplande terrasjes ontbreken. Op de pier zelf kun je eigenlijk alleen nog lopen. Maar het toreneiland rechts achter de pier is klaar voor het vakantieseizoen. De uitkijktoren en de bungee jump kunnen weer worden gebruikt. De tafels van het pannenkoekenrestaurant zijn gedekt, eigenaar Ad Rog wacht op de achthonderd mensen die zaterdag tegelijk de pier op mogen.

Zeezicht

Het ronde restaurant biedt prachtig zeezicht. Alleen het eiland van roestend staal links van de pier is een doorn in het oog. Het wordt binnenkort van z'n pilaren ontdaan, naar de haven gevaren en daar gesloopt. 'Het was niemands wens om hem te redden', zegt Stam. Toch koestert ras-Scheveninger Rog er mooie herinneringen aan. Vroegere schoolreisjes gingen naar de Jules Verne-tentoonstelling. Zijn oma, een echte Scheveningse in klederdracht, nam hem mee naar het Flintstonedorp boven het schateiland, waar een robotversie van Fred Flintstone rondliep.

Als je het Rog vraagt, is Van der Valk de oorzaak van het verval van de pier. In 1991 kocht het horecaconcern de in 1961 geopende pier voor het symbolische bedrag van een gulden. Het investeerde er 20 miljoen euro in, maar na een brand in 2011 en te hoge onderhoudskosten voor rendabele exploitatie ging de bv van Van der Valk in 2013 failliet. 'Het paste hier niet, dat concept. Van der Valk zit langs de weg, niet op een pier', zegt Rog. 'Nu zitten er ondernemers, dat is het verschil'. Binnen komt een promenade met een combinatie van ambachtelijke horeca en winkeltjes, geen grote ketens. Er is ruimte voor marktjes, optredens en evenementen.

null Beeld anp
Beeld anp

'Een mini-festivallocatie. Het moet een beleving worden om naar de pier te komen', zegt Stam. Het vroegere schateiland krijgt een reuzenrad, op het Zuidereiland komt een restaurant op de plaats van Van der Valk. De oude kroonluchters blijven hangen. Dat moet allemaal dit jaar nog gebeuren. Stam vertrouwt erop dat de pier rendabel wordt. 'We hebben alle veiligheidsinstallaties vernieuwd, wat lagere onderhoudskosten betekent.' De brandveiligheid is op orde, om de paar meter steken de ijzeren kraantjes van de nieuwe pijpleidingen uit het dek. Er heerste scepsis onder bezoekers en deskundigen vanwege de slechte staat van de pier, maar een wrak was het volgens Stam allerminst. 'De constructie is goed, er was vooral onderhoud nodig.'

Aftakelen

Tim van Bungy Jump Holland kan niet wachten tot zaterdag. De pier is hun belangrijkste bron van inkomsten. Vorig seizoen bleven ze gesloten, en daarvoor zag Tim de pier al aftakelen. 'Het werd ieder jaar minder. Niet zozeer rustiger, maar het bovendak begon te vervallen. En de brandweer was hier om de haverklap, je wist dat er iets niet goed zat.' Volgens Stam tonen veel ondernemers nu interesse in de pier. Tim heeft er het volste vertrouwen in dat ze straks allemaal van elkaar kunnen profiteren.

Voorlopig kunnen mensen tot 10 uur 's avonds gebruik maken van de pier, in de toekomst zal dat tijdstip opschuiven. De entree blijft gratis. Stam leunt over de pier en kijkt tevreden naar de nieuwsgierige voorbijgangers die voortdurend informeren of ze al naar binnen mogen. 'Wanneer het af is? Ik denk nooit. Gelukkig. Mensen moeten terugkeren en steeds iets nieuws aantreffen.'

Meer over