Piepjes en klappen

Fons van Westerloo keek een kunstje af bij Jerry Springer. De Amerikaanse host, die vandaag zijn zegetocht langs Nederlandse praatprogramma's begint, stelde zich laatst in een tv-interview uiterst bescheiden op....

Ook Van Westerloo stelde zich vorige week als de bescheidenheid zelve op. Hij zou al heel blij zijn als de eerste avond Net 5 gemiddeld zo'n 250 duizend kijkers zou halen. (Wat mij, dankzij alle voorpubliciteit en de film Sense and sensibility, geen mirakel leek.) Die avond haalde zelfs méér kijkers, zodat Van Westerloo kon jubelen en journalisten braaf opschreven dat Net 5 boven verwachting scoorde. De redactie van Teletekst bracht het, direct na Ambon en Heerma, als prominent nieuwsfeit.

Zou Van Westerloo nog in staat van euforie verkeren? De kijkcijfers voor Net 5 daalden sindsdien gestaag. Alleen de speelfilm The Legends of the Fall zorgde zondag voor een opleving. Kijkcijferdieptepunt is het gespreksprogramma De tafel van Pam, dat met zijn vrijblijvende grachtengordel-elan ook niet meer kijkers verdient. Nauwelijks beter 'scoort' het andere zorgenkind van Net 5, Morgen gebeurt het. Aan die dagelijkse achtergrondrubriek wordt nog gesleuteld. Het laatste nieuws wordt inmiddels gewoon weer door een nieuwslezer gebracht. Bernard Hammelburg, Thunderbird-pur-sang, voert vervolgens gesprekjes in de studio. Gisteren sprak hij met Jerry Springer. Tot de kijkers: 'Ik zou graag zijn kijkdichtheid willen.' En toen ging het toch nog mis. Hammelburg, over het nieuws van morgen: 'De opening van het boekenbal kan niet stuk, want die wordt verzorgd door Jiskefet.' De middagkranten keken gisteren beter in de toekomst: Jiskefet zal, wegens ziekte van Herman Koch, niet optreden.

Na Hammelburg maakte Martine Bijl haar debuut als 'showmaster'. En zij is, met haar taalquiz Mijnheer Van Dale wacht op antwoord, voorlopig het lichtpunt van Net 5. Met vaste hand, en de nodige ironie, leidt zij teams die op hun taalvaardigheid worden getest. 'Er kan nog een regen van punten op u nederdalen.' Bijl kijkt nooit kunstjes af, die is immer zichzelf.

Meer over