Pi, The Notebook, Mickey Blue Eyes

Iedere dag zet de Volkskrant de beste filmtips voor u op een rij.

Suraj Sharma en de computertijger in Life of Pi van Ang Lee Beeld filmstill
Suraj Sharma en de computertijger in Life of Pi van Ang LeeBeeld filmstill

Life of Pi (Ang Lee, 2012)
RTL 4, 20.30-23.20 uur

Drieëntwintig opnamen van een echte tijger bevat het onverfilmbaar geachte Life of Pi, naar het gelijknamige boek uit 2001 van de Canadees Yann Martel. Meer niet. Alle andere honderden opnamen van de tijger zijn 'CG': computer generated. Met de computer gemaakt dus. Maar ook daarvoor stond een echte Bengaalse tijger model.

Regisseur Ang Lee liet hem overkomen uit Canada, naar het speciaal voor Life of Pi gebouwde studiocomplex, bestaande uit vier volwaardige filmstudio's en een bassin van 90 bij 30 meter. Dat alles was in vier maanden opgetrokken op een verlaten vliegveld op Taiwan, het geboorteland van Lee. Er bestaat een documentaire waarin een paar opnamen worden getoond met links de echte tijger en rechts de tijger uit de computer; het verschil is niet te zien.

De grootse en peperdure avonturenfilm over de Indiase jongen die na een scheepsramp tientallen dagen op een reddingssloep moet doorbrengen met een tijger, was vanwege de licht filosofische inslag van het verhaal een gok voor de producenten, maar sleepte tijdens de Oscaruitreiking van 2013 de meeste beeldjes binnen (alle belangrijke technische) en kwam ruimschoots uit de kosten - het budget bedroeg 120 miljoen dollar.

The Notebook (Nick Cassavetes, 2004)
Net 5, 20.30-23.00 uur

Voordat Ryan Gosling cultstatus verwierf met rollen in dwarse drama's als Blue Valentine en Drive, werd hij voornamelijk bewonderd door zwijmelende jonge meisjes. Dat had hij te danken aan zijn doorbraakrol in dit romantische drama.

Gosling speelt Noah, zwaar verliefd op Allie (Rachel McAdams), maar als knul van de houtzagerij te arm om door haar familie als goede partij te worden beschouwd. De film is mierzoet, maar door het sterke acteerwerk blijft de romance geloofwaardig. The Notebook opent met een verteller die een bescheiden beschrijving van zichzelf geeft: 'Ik zal na mijn dood niets hebben nagelaten dat mijn naam doet voortleven.'

Deert niet. Zijn liefde, die de film van begin tot eind aanvuurt, was meer dan genoeg. En dan moet de film nog beginnen. Houd het maar eens droog. De grap is dat de clichés in The Notebook noodzakelijk zijn, omdat ze deel uitmaken van het verhaal dat de man aan zijn dementerende echtgenote vertelt.

Mickey Blue Eyes (Kelly Makin, 1999)
RTL 8, 20.30-22.35 uur

Geslaagde misdaadkomedie, met Hugh Grant als stijve Brit die verstrikt raakt in de duistere zaken van zijn maffiose schoonfamilie. Potentieel klassiek is de scène waarin Grant zijn liefje in een Chinees restaurant ten huwelijk wil vragen, maar zijn met het aanzoek gevulde fortunecookie wordt verwisseld.

Sweet November (Pat O'Connor, 2001)
Net 5, 23.00-01.20 uur

Zoete snotterfilm waarin Charlize Theron en Keanu Reeves opnieuw samen speelden, na hun broeierige (en geslaagdere) duet in de thriller The Devil's Advocate. Theron speelt een stervende jonge vrouw die zich voorneemt voor haar dood nog wat mannen een wijze levensles te geven; zo gauw ze er een heeft versierd en verslonden, laat ze hem vallen voor een volgende. Maar als een van hen gladjakker en reclameman Reeves is, die zich twee jaar na The Matrix (1999) moet hebben gerealiseerd dat zijn daaraan verbonden coolheid zeer beperkt houdbaar was, loopt het allemaal anders dan zij zich had voorgesteld.

Meer over