Philips pleziert aandeelhouder met aankoop eigen aandelen

Elektronicaconcern Philips gaat opnieuw eigen aandelen inkopen om de aandeelhouders een plezier te doen. De komende twee tot drie jaar geeft het 1,5 miljard euro uit om eigen aandelen uit de markt te halen, in de hoop dat de prijs voor de resterende aandelen omhoog gaat.

AMSTERDAM - De maatregel is onderdeel van een pakket dat de beurswaarde van het bedrijf moet vergroten. Philips gaat de komende jaren opnieuw meer besparen, onder meer door het schrappen van banen, zo maakte directeur Frans van Houten dinsdag bekend.


De winst van de drie bedrijfsdivisies licht, medische apparatuur en consumentenproducten moet omhoog naar gemiddeld 11 tot 12 procent. Tot dusver werd een marge genoemd van 10 tot 12 procent.


Het programma voor de aankoop van aandelen begint volgende maand en is niet onomstreden. Tot 2007 kocht Philips al voor ruim 8 miljard euro eigen aandelen, gevolgd door programma's voor nog eens 5 en 2 miljard euro. In februari dit jaar deed Philips de verplichte melding aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat het meer dan 5 procent van haar aandelenpakket in handen had.


De praktijk is omstreden omdat hij volgens experts niets toevoegt aan de werkelijke waarde van het bedrijf en op langere termijn de financiële risico's kan vergroten.'Voor sommige ondernemers is het een uiting van machogedrag. Soms wordt het gebruikt om beleggers voor de gek te houden', zegt prof. dr. Arnoud Boot, hoogleraar Financiële Markten aan de Universiteit van Amsterdam.


'Ook voor de berekening van managersbonussen kan het voor bestuurders voordelig zijn om het bedrijf eigen aandelen te laten kopen. Daardoor kan de prijs op korte termijn stijgen terwijl het slechte nieuws wordt uitgesteld'. Zo wist KPN haar aandelenkoers jarenlang omhoog te stuwen door eigen inkoop terwijl dat het bedrijf uiteindelijk geld kostte, aldus Boot.


Tussen 2000 en 2012 is het bedrag dat Nederlandse beursfondsen besteden aan eigen aandelenkoop vertienvoudigd tot 20 miljard euro. Verzekeraar Aegon maakte dinsdag een eigenaandelentransactie bekend ter waarde van 19 miljoen euro om 'verwatering van het aandelenkapitaal' te voorkomen. Ahold, Nutreco, Reed Elsevier en Randstad besloten hier al eerder toe.

Meer over