Philips en PolyGram introduceren dvd in VS

Philips en zijn amusements-dochter PolyGram zijn donderdag in de Verenigde Staten gezamenlijk begonnen met het aan de man brengen van digitale video disc-spelers (dvd) en de daarbij behorende schijfjes....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De dvd-speler die Philips op de Amerikaanse markt brengt voor 549 dollar (1070 gulden) is geen eigen fabrikaat. Het apparaat wordt gemaakt door Toshiba en Philips plakt er zijn Amerikaanse merknaam op van Philips-Magnavox.

Het Eindhovense bedrijf begint deze zomer met een eigen productielijn in het Belgische Hasselt. De spelers die vanaf september of oktober in Europa worden gelanceerd, komen van de eigen fabriek. De prijs van die machines ligt in Europa hoger dan in de VS, namelijk tussen de 1500 en 1800 gulden. Daar staat tegenover dat ze meer 'features' bevatten dan de Amerikaanse apparaten. Panasonic en Thomson hebben hun dvd-speler in maart al geïntroduceerd voor 1600 gulden.

De dvd-schijfjes kunnen worden beschouwd als concurrent van de voorbespeelde videocassettebanden. Ze gaan tussen de 20 en 25 dollar kosten, ofwel van 39 tot 49 gulden.

PolyGram heeft sinds begin jaren negentig een behoorlijke filmcatalogus opgebouwd. De muziek- en filmuitgeverij brengt onder meer films als Fargo, The Usual Suspects, Dead Man Walking en Four Weddings and a Funeral uit op dvd. Ook komt er een dvd-versie van een recent concert van U2 in Sydney. Het promotie-programma van Philips en PolyGram gaat op 24 juni van start.

Europeanen moeten oppassen met de aanschaf van een dvd-speler of dvd-schijfjes in de VS. Op aandrang van de film-industrie worden zes verschillende types dvd-spelers gemaakt waarvan de schijfjes niet onderling uitwisselbaar zijn. Europa zit in één zone met Japan. De VS en Canada vormen een andere zone. Schijfjes uit de VS kunnen daarom niet worden afgespeeld op een Europese dvd-speler.

Meer over