Philips en AEX veren in de middag op

De kwartaalcijfers van Philips zorgden dinsdagmorgen voor een flinke schokgolf op de beurs van Amsterdam. Het nieuws dat de afnemende economische groei ook niet aan de elektronicagigant voorbij is gegaan zorgde voor hard dalende koersen bij Philips....

Na de lunch veerde Philips echter weer op, en ook de AEX-index begon weer te klimmen. Philips eindigde de dag uiteindelijk op 29,10 euro, nog altijd een verlies van bijna 10 procent. De beursgraadmeter hield de daling beperkt tot iets meer dan een procent, en sloot de dag af op 569,34 punten.

'Uiteindelijk was het best een mooie dag, slecht begonnen, maar aan het einde met een mooie draai', zo zei een beurshandelaar aan het einde van de handelsdag. 'De markt zag dat de reactie op de cijfers van Philips wel wat erg radicaal was, zeker toen een analistenrapport van Goldman Sachs een en ander in perspectief zette.'

Desalniettemin moesten ook andere technologiebedrijven een stapje terugzetten in reactie op de cijfers van Philips. Chipmachinefabrikant ASML daalde 0,8 procent naar 26,12 euro. BE Semiconductors, sinds kort onderdeel uitmakend van de Midkapindex, daalde bijna 4 procent naar 8,50 euro. Een opvallende uitzondering was chipmachinefabrikant ASM International, dat 3 procent steeg. De reden daarvoor was dat ASM International een belangrijke order binnenhaalde. Hoewel het nieuws pas na het sluiten van de markt bekend werd, hielden beleggers er kennelijk toch al rekening mee.

De index kreeg steun van defensieve fondsen. Zo steeg Aegon ruim 2 procent, klom Koninklijke Olie bijna een procent en boekte Unilever een winst van anderhalf procent.

Ook elders in Europa voelden technologiefondsen de naweeën van de Philips-cijfers. Zo moest het Franse Alcatel 6,8 procent prijsgeven, daalde het Finse Nokia 4,4 procent en verloor het Zweedse Ericsson 4,1 procent. Die laatste twee zullen vrijdag hun resultaten over het eerste kwartaal bekendmaken.

Van de indices van de acht grootste Europese beurzen leverden er vijf in. De Franse CAC-40 daalde 0,6 procent naar 5.340,98 punten, de Britse FTSE-100 verloor eentiende procent.

Meer over