Philippe Gilbert wint memorabele Amstel Gold Race

De Belg Philippe Gilbert heeft zondag de Amstel Gold Race gewonnen. Hij won in een memorabele editie de sprint van de Pool Michal Kwiatkowski.

Het peloton door het Limburgse landschap. Beeld ANP
Het peloton door het Limburgse landschap.Beeld ANP

'Godnondeju, dit is koers', twitterde oud-winnaar Michael Boogerd tijdens de finale van de Amstel Gold Race. Op kop: Philippe Gilbert (Quick-Step) en Michal Kwiatkowski (Sky), die op de top van Bemelerberg met z'n tweeën waren weggereden uit de kopgroep. In Vilt, zo'n tien kilometer buiten Maastricht, eindigde een memorabele Amstel Gold Race zondag in een sprint. De Belg Gilbert, winnaar van de Ronde van Vlaanderen, bleek ook de sterkste in de Nederlandse heuvelklassieker. Kwiatkowski ging de sprint te vroeg aan, waarna Gilbert in de laatste honderd meter twee fietslengtes achterstand omboog in een fietslengte voorsprong. Bij Gilbert gingen vier vingers in de lucht: het was alweer zijn vierde overwinning in Zuid-Limburg.

Een oefening in geduld van 260 kilometer: wachten op de Cauberg. Dat was de Amstel Gold Race de afgelopen jaren. Meewarig werd er gekeken naar de Nederlandse klassieker. Saai, voorspelbaar, klonk de kritiek. Dus koersdirecteur Leo van Vliet kwam met een aanpassing: de Cauberg uit de finale.

Maar was de finale wel zwaar genoeg op deze manier? 'De laatste 30 kilometer zijn gemaakt voor sprinters. De wegen zijn breed, recht en bijna helemaal vlak. Maar als renner heb je niets te zeggen over het parcours en moet je slim zijn', had Gilbert, bijgenaamd 'koning van de Cauberg', vooraf nog gezegd.

Het bleek een geslaagde ingreep. 'Godnondeju, dit is koers' had ook op zo'n 40 kilometer van de streep kunnen klinken, bij de aanvang van de spectaculaire sectie met de Kruisberg, Eyserbosweg, Fromberg en Keutenberg kort na elkaar. Op de Kruisberg dook Gilbert in het wiel van Tiesj Benoot. Greg Van Avermaet en Alejandro Valverde, twee andere favorieten, waren nergens te bekennen. Op de Keutenberg kon Kwiatkowski de oversteek maken naar de kopgroep.

Dus niet de Cauberg, maar de Kruisberg, Keutenberg en de Bemelerberg als belangrijkste beklimmingen. De beslissende demarrage kwam van de Pool op de top van die laatste berg. Ongeveer op de plek waar eerder die middag Anna van der Breggen op weg ging naar haar overwinning in de vrouwenkoers. Gilbert en Kwiatkowski reden op iets meer dan vijf kilometer van de streep samen weg uit een groep met onder andere Sergio Henao (Sky) en Michael Albasini (Orica-Scott), die uiteindelijk de sprint om de derde plek won.

Nederlanders

Voor de Nederlanders was er zondag weinig te halen. Lars Boom (LottoNL-Jumbo) was mee in de vroege vlucht, maar werd op zo'n vijftig kilometer van streep teruggehaald. Zijn teamgenoot Bert-Jan Lindeman deed het langst mee in de finale, maar moest op de Keutenberg passen. Bauke Mollema, Robert Gesink, Steven Kruijswijk en Tom Dumoulin verschenen niet aan de start op de Grote Markt in Maastricht: hun hoogtestages en trainingskampen in voorbereiding op de Giro d'Italia, die over drie weken begint, kregen voorrang.

Of Gilbert nog wist hoe zijn seizoen verliep toen hij in 2011 de Amstel Gold Race had gewonnen? 'Jazeker. Toen won ik de week erna ook de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Maar of ik dat kunstje dit jaar opnieuw kan flikken? Dat gaan we zien.'

Philippe Gilbert won de Amstel Gold Race. Beeld ANP
Philippe Gilbert won de Amstel Gold Race.Beeld ANP

Lees verder

Wielrenners zochten én vonden hun sexy rondemister - met baardje en lekker kontje
De profielschets was behoorlijk gedetailleerd. Groter dan 1,85. Een baardje van hooguit drie dagen. Een lekker kontje. Brede schouders. Zo hoort een nieuwe, opmerkelijke figurant in de wielerwereld eruit te zien: de rondemister.

Waarom de Amstel Gold Race spannender moest worden: 'Maar of dit het ei van Columbus is?'
Opnieuw is het parcours van de Amstel Gold Race aangepast in de hoop op een enerverende wedstrijd. Dus zondag geen Cauberg in de finale. Of het zal helpen? De moderne renner verteert de Limburgse heuvels haast moeiteloos.

Meer over