Philip Glass geeft concert met Nederlandse 'vrienden'

LISA KOETSENRUIJTER

AMSTERDAM - De Amerikaanse componist Philip Glass geeft op 11 mei een benefietoptreden in de Rabozaal van de Amsterdamse Melkweg, samen met een tiental 'muzikale vrienden', onder wie harpiste Lavinia Meijer en saxofonist Yuri Honing.

Organisator Rob Malasch, naar eigen zeggen een 'heel dierbare vriend' van Glass: 'Ze spelen eigen werk en werk van Glass. En, heel interessant, ze spelen ook met hem samen.'

Ze werken allen belangeloos mee. Malasch: 'Maar daar krijgen ze veel voor terug: aandacht, een podium en coaching van Philip Glass.' De opbrengst van de avond (tickets à vijftig euro) gaat naar een uitwisselingsprogramma voor aankomende artiesten in muziek, beeldende kunst, film en architectuur in het Philip Glass Center for Arts, Science and the Environment in Californië. Malasch: 'Hij is nu bezig dat op te zetten. Talenten die daar trainen, kunnen dan op uitwisseling komen voor bijvoorbeeld optredens in New York en Amsterdam.' Glass investeert zelf veel, maar heeft volgens Malasch nog geld nodig voor de logistiek.

Glass stelde het programma van de avond zelf samen, als onderdeel van het minifestival Days and Nights. Zo vindt 11 mei 's middags ook de Europese première plaats van de film Visitors van Godfrey Reggio, voor wiens Qatsi-trilogie Glass ook de muziek schreef. De componist geeft ook een repetitie voor een beperkt publiek in het Artotel, waar hij verblijft.

Glass (77) wordt gezien als een van de belangrijkste componisten van de laatste vijftig jaar. Velen omschrijven zijn muziek als minimalisme, zelf noemt hij het liever 'muziek met repetitieve structuren'. Hij componeert opera's, symfonieën en soundtracks.

undefined

Meer over