Phileine' met negen nominaties grote favoriet Gouden Kalveren

Phileine zegt sorry is maandagavond negen keer genomineerd voor een Gouden Kalf. De komedie van Robert Jan Westdijk werd onder meer genomineerd als beste film (producenten Jeroen Beker, Frans van Gestel en San Fu Maltha), beste regie (Westdijk), beste acteur (Michiel Huisman) en beste actrice (Kim van Kooten)....

Van onze verslaggever

De Gouden Kalveren worden vrijdag op het slotgala van het Nederlands Film Festival uitgereikt.

Van God los!, het speelfilmdebuut van Pieter Kuijpers gebaseerd op de geschiedenis van de Bende van Venlo, kreeg zeven nominaties. Kuijpers maakt kans op een vermelding als beste regisseur en als co-auteur van het beste scenario, terwijl producenten Reinier Selen, Hanneke Niens en Anton Smit voor het kalf voor beste film in aanmerking komen.

De hoofdrolspelers Tygo Gernandt en Egbert Jan Weeber hebben zicht op het Gouden Kalf voor de beste acteur. Van God Los! werd ook genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse filmkritiek.

De derde grote kanshebber is De tweeling van Ben Sombogaart, de Nederlandse inzending naar de Oscars. De tweeling werd vijfmaal genomineerd, onder meer voor beste film en beste regie.

De Gouden Kalveren-jury presenteerde de genomineerden na het zien van 96 filmproducties in competitie, waaronder vijftien speelfilms. De leden van de jury, onder voorzitterschap van Chris Brouwer, mochten voor het eerst in de geschiedenis van het festival in zestien categorieën nominaties doen. Tot vorig jaar werden de vakprijzen niet jaarlijks uitgereikt.

Opvallende afwezigen in de lijst van de jury zijn Cloaca van Willem van de Sande-Bakhuyzen en The Tulse Luper Suitcases van Peter Greenaway. Cloaca ontpopte zich in Utrecht tot festival darling.

De gezamenlijke omroepen van Nederland 3 doen vrijdagavond live verslag van het gala. Ook is de uitreiking te volgen op www. filmfestival. nl.

Meer over