Phil heeft zaakjes goed voor elkaar

Slechts een enkeling probeerde zaterdag in oranje-tenu zijn kaartje van de hand te doen 'halve prijs, ik moet de wedstrijd zien'....

Gijsbert Kamer

Collins zelf maakte er geen woorden aan vuil. Toen hij zijn optreden opende met een drumsolo zal hij even verbaasd hebben opgekeken van zo'n hard applaus, maar dat bleek niet allemaal voor hem. Er was gescoord.

Echter gaandeweg zag je de interesse in het voetbal afnemen ten faveure van de muziek. Is het al drie nul? Nee, dit applaus was gewoon voor de op maat gesneden saxofoonsolo in One More Night. En waar heel Nederland vanaf dat moment een rotavond had, vierden vijfendertigduizend Phil Collins-fans hun eigen feestje. En de sympathieke Phil had zijn zaakjes goed voor elkaar. Het geluid was naar Arena-maatstaven goed te doen, en de popster had een uitgekiende, zij het erg voorspelbare, balans tussen ballads en opgewekt dansrepertoire. Net als op zijn platen eigenlijk, die door popjournalisten of genegeerd of hartstochtelijk gehaat worden.

En eigenlijk is dat raar. Want je kunt hem verwijten zouteloze muziek te maken op maat gesneden voor muzakzenders als Sky Radio en hem zijn daklozen-clip Another Day In Paradise nooit willen vergeven.

Maar eerlijk is eerlijk, de show die Phil Collins gaf was sympathieker dan bijvoorbeeld de vermeend authentieke rock 'n' roll van de Stones, en nu ook Marco Borsato boven alle kritiek verheven blijkt, kan er best iets aardigs over Phil Collins gezegd worden.

Bijvoorbeeld dat zijn batterij blazers bij vlagen behoorlijk swingend klonken in Then I Missed Again, Easy Lover en Sussudio en dat Collins zelf zich heel ontspannen, gezeten op een stoel, door A Groovy Kind Of Love heenfluisterde, en zo het hele stadion stil kreeg. Ook de verleiding al zijn grootste hits voor het laatst te bewaren weerstond hij. Against All Odds zat al aan de kop van het optreden en zijn beroemdste en beste nummer, In The Air Tonight op tweederde. Een rustig over het podium wandelende Collins nam tijdens dit liedje precies op het juiste moment plaats achter de drums voor die ene beroemde drumroffel.

Zijn fans konden zich nauwelijks een betere show indenken. Zonder opsmuk, muzikaal afwisselend en technisch dik in orde. Maar ook zij voor wie een optreden van Phil Collins vooraf net zo aantrekkelijk leek als het op Tweede Paasdag bezoeken van een meubelboulevard, beleefden zaterdag een leukere avond dan de rest van Nederland.

Meer over