Update

Phelps gaat opnieuw voor acht keer goud

De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps kan op de Olympische Spelen van Londen proberen zijn 'gouden oogst' van vier jaar terug te evenaren.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Phelps plaatste zich zondag op de laatste dag van de Amerikaanse trials in Omaha ook voor de 100 meter vlinderslag, zijn vijfde individuele ticket voor de Spelen. Het 27-jarige zwemfenomeen doet in Londen ook mee aan drie estafettenummers en gaat net als in 2008 (Peking) voor acht keer goud.

Phelps won de 100 vlinder in 51,14 seconden, zijn concurrent Ryan Lochte greep met een derde plek naast een olympisch ticket. 'Het zit er op', zei Phelps na zijn succesvolle week in Omaha. 'Ik heb laten zien dat ik zo'n programma opnieuw op hoog niveau kan afwerken.'

De meest verrassende naam in de Amerikaanse zwemploeg is Anthony Ervin. De 31-jarige zwemmer werd in 2000 olympisch kampioen op de 50 meter en zette drie jaar later een punt achter zijn carrière.

Ervin hervatte vorig jaar toch weer de training en kwalificeerde zich zondag voor de olympische 50 meter door op de trials als tweede te eindigen in 21,60 seconden. 'Ik kon het eerst niet geloven toen ik aantikte en op het scorebord keek. Ik ga er een leuke tijd van maken in Londen', aldus Ervin.

Meer over