Phelan neemt het weer op tegen Overmars

Een ploeggenoot van Ruud Gullit bij Chelsea, Terry Phelan, brengt het aantal Ierse verdedigers vanavond in Liverpool op vijf. Hij neemt de plaats in van de maandag geblesseerd geraakte middenvelder Staunton....

Van onze verslaggevers

LIVERPOOL

Met weinig succes nam de snelle, wendbare Phelan het al eens eerder tegen Overmars op, op 4 juli in WK-stad Orlando waar Nederland vorig jaar met 2-0 zegevierde. Een fout van de linksback leidde de Nederlandse openingstreffer van Bergkamp in.

Zeven Ieren die in Florida van de partij waren, staan vanavond op Anfield Road vanaf de aftrap op het veld. Het zijn Gary Kelly, McGrath, Babb, Phelan, Sheridan, Townsend en Cascarino. Slechts twee Nederlandse spelers waren anderhalf jaar geleden ook in Orlando actief, Bergkamp en Overmars.

Charlton zal vanavond eveneens een beroep doen op de betrekkelijk onervaren middenvelder Kenna. Het is de zesde interland voor de 25-jarige speler van kampioen Blackburn Rovers. Hij geniet de voorkeur boven McAteer, middenvelder van Liverpool.

De enige Ierse speler die niet voor een Engelse of Schotse (reserve-doelman Bonner, Celtic) club uitkomt, is aanvaller Cascarino die voor de eerste maal in achttien maanden in het basiselftal is opgenomen. Sinds vorig jaar leidt hij de aanval van Olympique Marseille. Vanavond neemt hij de plaats over van de geschorste Quinn.

In de nationale ploeg is zijn staat van dienst opmerkelijk; Cascarino speelde 55 interlands, waarvan maar liefst dertig als invaller. In de nationale ploeg scoorde hij twaalf maal. Topscorer van Ierland is de 37-jarige Aldridge die in 66 wedstrijden 19 maal scoorde.

De Ierse recordinternational is de één jaar jongere centrale verdediger McGrath. Hij heeft geen angst, bleek gisteren in Ewloe: 'Ik heb het gevoel dat het morgen payday is.'

Hiddink zit morgen mogelijk met een probleem. Danny Blind voelde zich tijdens de afsluitende training voor Nederland - Ierland niet helemaal lekker. Hij oogde wat bleekjes, ging op een bal zitten en snelde als eerste naar de spelersbus.

Bondscoach Hiddink gebaarde naar fysiotherapeut Rob Ouderland om er verder niets van te zeggen. Een woordvoerder van de KNVB zei dat Blind vanwege zijn gesteldheid niet aanwezig kon zijn bij een perspraatje over de WK-loting. 'Maar hij kan wel spelen.'

De wedstrijd in Liverpool begint om 21.00 uur en wordt geleid door de Witrus Zjoek.

Opstelling Nederland (tussen haakjes aantal interlands/ doelpunten): Van der Sar (4/0); Reiziger (5/0), Blind (35/1), Seedorf (7/3) en Bogarde (0/0); Ronald de Boer (22/6), Bergkamp (41/23) en Davids (4/0); Overmars (28/6), Kluivert (5/1) en Helder (3/0).

Ierland: Alan Kelly (13/0); Gary Kelly (17/1), McGrath (79/8), Babb (18/0), Irwin (38/1) en Phelan (27/0); Kenna (5/0), Sheridan (33/5) en Townsend (56/6); Aldridge (66/19) en Cascarino (58/12).

Meer over