nieuwsAangepaste vaccinatiestrategie

Pfizer: ‘Geen garantie effectiviteit bij zes weken tussen twee prikken’

Om sneller meer personen een eerste vaccinatieprik te kunnen geven, wordt de wachttijd op de  tweede prik met het vaccin van Pfizer opgerekt van drie naar zes weken. Volgens coronaminister Hugo de Jonge zit dit interval van zes weken nog net binnen de termijn waarin het vaccin in de onderzoeken effectief is gebleken. Farmaceut Pfizer zegt dat er helemaal geen garantie is voor de effectiviteit als de tweede prik na zes weken wordt toegediend.

Op 15 januari 2021 is de GGDZHZ gestart met het vaccineren van zorgpersoneel in Dordrecht. Beeld Arie Kievit
Op 15 januari 2021 is de GGDZHZ gestart met het vaccineren van zorgpersoneel in Dordrecht.Beeld Arie Kievit

‘Ongeveer 98 procent van de deelnemers aan de effectiviteitsstudies kreeg de tweede dosis toegediend na drie weken, slechts een zeer klein aantal na zes weken. Eigenlijk kunnen we alleen met een interval van 21 dagen zeker zijn van de effectiviteit’, zegt woordvoerder Jan Willem de Heer van Pfizer.

De Gezondheidsraad, die vooraf om advies was gevraagd, keurt de voorgestelde oprekking van de termijn tussen de twee prikken goed. ‘De Gezondheidsraad en het Outbreak Management Team kunnen zich voorstellen dat het uitstellen van de tweede vaccinatie met maximaal drie weken – tot een interval van zes weken, dus binnen de in de effectiviteitstudies onderzochte range – voordeel kan opleveren’, schrijven zij in een gezamenlijke verklaring. ‘Zo kunnen sneller meer personen worden gevaccineerd en beschermd tegen covid-19.’

Snelle opmars Britse variant

Alleen bij nieuwe afspraken voor vaccinaties met het Pfizer-vaccin wordt de tweede prik uitgesteld tot in de zesde week. Duidelijk is dat de aanpassing van het beleid vooral is ingegeven door de nijpende huidige situatie: een groeiende angst voor de snelle opmars van de Britse variant en de levering van vaccins die relatief langzaam op gang komt. Van het Pfizer-vaccin krijgt Nederland het eerste kwartaal zo’n 2,5 miljoen doses geleverd, van het tweede goedgekeurde vaccin, Moderna, 400 duizend. Van beide zijn twee doses nodig voor een effectieve bescherming.

Daarom worden nu de onderzoeksuitkomsten van Pfizer ruim geïnterpreteerd. Andere Europese landen als Duitsland, Denemarken en Frankrijk gaan eveneens uit van een interval van maximaal zes weken.

Ook het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vindt, ondanks de beperkte data, dat de werkzaamheid van het vaccin is aangetoond bij een periode tussen de prikken van maximaal zes weken. ‘In de klinische studies naar dit vaccin kreeg slechts een klein gedeelte van de deelnemers de prik na langer dan drie weken, tot maximaal 42 dagen’, zegt collegevoorzitter Ton de Boer. ‘Die gegevens zijn meegenomen in het beoordelen van de werkzaamheid van dit vaccin. Dat houdt in dat de werkzaamheid van het coronavaccin aangetoond is bij een toediening met maximaal 42 dagen tussen beide prikken.’

Minister De Jonge stapt daarbij nu ook af van zijn voorzichtige voorraadbeheer, eveneens met het doel om meer mensen in elk geval de eerste vaccinprik te kunnen geven. Niet langer houdt hij voor elke persoon die zijn prik ontvangt de dosis voor de tweede prik al achter de hand. Vanaf nu hoeven nog maar minimaal de helft van doses voor de tweede prik in voorraad te zijn. Dit is op advies van het RIVM. ‘Deze marge is voldoende om de veranderende leveringen op te vangen’, aldus De Jonge.

Nederland is 4 januari begonnen met vaccineren.  Een kleine meevaller is dat er minder vaccin wordt verspild dan vooraf was ingecalculeerd: niet 10 procent, maar 3 procent. Daardoor kunnen meer mensen worden gevaccineerd. De opkomst blijkt bovendien hoger dan verwacht.

Lees ook

Huisartsen krijgen na ruzie met VWS toch vaccinatievoorrang.

De vaccinatietwijfel onder het zorgpersoneel is in korte tijd omgeslagen: 95 procent van het acute-zorgpersoneel heeft zich laten inenten.

Het vaccinatiemoment was voor veel verpleeghuisbewoners een emotioneel moment.

Pfizer-vaccin toch inzetbaar voor verpleeghuisbewoners en gehandicapten. 

Meer over